Naslovna AKTUELNO Lukavac: Obilježen dan šehida! (VIDEO)

Lukavac: Obilježen dan šehida! (VIDEO)


Muslimani su se učeći dove i molitve i obilaskom  mezarja, prisjetili   najboljih bosanskih sinova koji su dali živote u odbrani BiH.Dan šehida ustanovljen je odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH 23. januara 1995. godine.

 

Predstavnici MIZ Puračić ,članovi porodica šehida , općinska i delegacije boračkih udruženja, obišli su mezaristane na području naše Općine  i centralno spomen-obilježje u Lukavcu te učenjem fatihe i  polaganjem  cvijeća odali počast  342 šehida Lukavca

 

Imami Medžlisa islamske zajednice Puračić  proučili su Hatmu, koja je poklonjena bosanskim šehidima.

 

Dan šehida je dan sjećanja na sve one koji su se svojim hrabrim podvizima i plemenitošću u odbrani Bosne i Hercegovine uzdigli do najsvjetlijih primjera boraca za pravdu, istinu i dostojanstvo.

 

-Trebalo je u periodu 1992.-1995. sačuvati vjeru, domovinu i čast, svoje porodice, ognjište, a najbolji sinovi, djeca, braća i roditelji su stali na branik ove naše domovine da daju do znanja da ova država i ono što je u njoj, nije na prodaju. Oni su Allahovom voljom dali svoje živote i mi nećemo i ne smijemo to zaboraviti. Ono što nas čini savjesnim i obaveznim jeste da se vraćamo ovom danu-Danu šehida, poručio je Vehabović.

 

Kako saznajemo Općinska organizacija porodica šehida i poginulih boraca članovima organizacije uručila je bajramske pakete .

 

Prisjećajući se onih koji su svoje živote dali za odbranu naše države, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Puračić u Lukavcu, Zijad ef. Vehabović, kazao je kako se šehidi, istinski heroji, kao i njihove porodice ne smiju nikada zaboraviti.