Naslovna AKTUELNO Lukavac dobio mali broj vakcina, a sezona gripe na vratima (VIDEO)

Lukavac dobio mali broj vakcina, a sezona gripe na vratima (VIDEO)

U  narednom periodu može se očekivati povećanje broja oboljelih od gripe i drugih viroza koje su joj po simptomima slične. Jedan od problema je mali broj vakcinisanih osoba, posebno onih koji spadaju u rizičnu grupu, a zbog nedovoljnih doza vakcina koje su dostavljene ove godine za sezonsku gripu.

 

Prema podacima za period 2015. – 2019. moguće je utvrditi i očekivati da će narednih nekoliko sedmica biti ključno i presudno za broj registrovanih oboljelih od gripe ili akutnih respiratornih infekcija. To je razlog da se javnost još jednom podsjeti na važnost prevencije, te mjere koje mogu onemogućiti, umanjiti ili ublažiti posljedice ovih oboljenja. Najveći broj prijavljenih oboljenja od gripe i drugih sličnih viroza, u sezoni  gripe, u proteklih nekoliko godina, bio je od druge polovine januara do sredine marta. Kretanje gripe i gripi sličnih oboljenja, ove sezone ima uobičajen tok kao i prethodnih godina, tako da  u narednom periodu možemo očekivati povećanje broja oboljelih od gripe i drugih viroza koje su joj, po simptomima, slične.

 

Ove godine je i u Domu zdravlja Lukavac jako mali broj vakcinisanih osoba. Iako je bilo dosta zainteresiranih pacijenata, većina njih nije mogla dobiti vakcinu zbog malog broja dostavljenih doza.

 

O mogućnostima prevencije i postupanju u slučajevima ukoliko uočimo simptome koji ukazuju na gripu saznajte u video prilogu Sabine Džibrić.

 

(RTV Lukavac)