Naslovna AKTUELNO Lukavac ima i šesti nacionalni spomenik BiH (VIDEO)

Lukavac ima i šesti nacionalni spomenik BiH (VIDEO)

Povodom Medjunarodnog dan spomenika Spomen-kosturnica poginulim učesnicima NOR-a u Lukavcu proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

 

Prethodno su nacionalnim spomenicima proglašeni: Vila Solvay, Čamdžića kuća u Puračiću, Crkva sv. Ante Padovanskog u Lukavcu, Hram sv. proroka Ilije u Puračiću i Stara željeznička stanica u Lukavcu.


 

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika donijela je odluke o proglašenju četiri dobara kao nacionalnim spomenicima BiH i to: Arheološko područje – stećci kraj potoka Ričine, općina Posušje; Graditeljska cjelina – Štrosmajerova ulica u Sarajevu; Graditeljska cjelina – Stara džamija sa haremom u Goduši kod Visokog i Historijski spomenik – Centralna spomen-kosturnica poginulim učesnicima NOR-a, općina Lukavac.

 

Članovi Komisije usvojili su i izmjene i dopune odluka o proglašenju sljedećih dobara nacionalnim spomenikom: Mjesto i ostaci historijske građevine – Kršlakova stara kuća u Jajcu i mjesto i ostaci graditeljske cjeline – Azizija džamija s haremom u Brezovom Polju u Brčko Distriktu.

 

Prvobitne odluke za navedena dobra odnosile su se na zaštitu mjesta i ostataka. Spomenuti objekti su u međuvremenu u cijelosti rekonstruirani i revitalizirani te se izmjenama i dopunama odluka štite kao graditeljske cjeline, odnosno historijske građevine.