Naslovna AKTUELNO Lukavac među sredinama gdje će se aktivno raditi na suzbijanju prosjačenja i...

Lukavac među sredinama gdje će se aktivno raditi na suzbijanju prosjačenja i drugih oblika eksploatacije djece (VIDEO)

U okviru projekta “Jačanje lokalnih referalnih mehanizama u BiH za borbu protiv trgovine ljudima”, World Vision u partnerstvu sa Udruženjem „Zemlja djece“ u BiH i romskom organizacijom „Kali Sara“ radi na razvijanju protokola za prevenciju, odnosno za suzbijanje prosjačenja i svih drugih oblika eksploatacije djece koji mogu imati elemente trgovine ljudima.

 

Općina Lukavac je jedna od 30 lokalnih zajednica u BiH u kojima će se u narednom trogodišnjem periodu projekti razrađivati. Na održanoj radionici učesnici, članovi Grupe za sigurnost djece Lukavac, radili su na izradi prvog nacrta Protokola.


 

Općina Lukavc će preventivno djelovati kako bi blagovremeno otklonila sve elemente koji mogu biti uzrok eksploatacije djece, odnosno na jačanju kapaciteta djece.

 

Svaki oblik eksploatacije djece je nasilje nad djecom, prosjačenje je postalo organizovani kriminal. Ono što je indikativno jeste da su djeca najveće žrtve trgovine ljudima što pokazuju i statistički podaci Ministarstva sigurnosti BiH gdje je u predhodnoj godini identifikovano 36 maloljetnih osoba koja su izložena ili prosjačenju ili ranom udajom kao načinu eksplaotacije u svrhu trgovine ljudima.

 

Preporučujemo video prilog Edine Husović:

 

 

(RTV Lukavac)