Naslovna AKTUELNO Općinski načelnik proglasio stanje prirodne nesreće (FOTO)

Općinski načelnik proglasio stanje prirodne nesreće (FOTO)Nove kišne padavine ponovo su donijele probleme u nekoliko općina i naselja u Tuzlanskom kantonu. Na području općine   Lukavac  stanje je alarmantno  posebno u dijelovima potoka Mednica u Gornjem Poljicu  koji je ostao jedan  od neriješenih tačaka kada je u pitanju zaštita  od poplava, kao i u Šikuljama, gdje je voda oštetila most.

 

Općinski načelnik je na prijedlog Štaba civilne zaštite donio je “Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće na području općine Lukavac”. Tekst Odluke možete pogledati klikom ovdje!

Naselje Barice (Potok Mednica)

Također, voda je stvorila opasnost i u dvorištu jedne kuće u naselju Gnojnica, zbog čega je danas  Općinski štab  Civilne zaštite  proglasio stanje prirodne nesreće.

Turija

Uzimajući u obzir da kiša i dalje pada, vlada bojazan od još većih poplava, ali i pojave klizišta poput onih iz maja 2014. godine.

 

U stanje  na terenu  uvjerio se  i prvi čovjek općine, načelnik  Edin Delić, a i naša reporterska ekipa koja je okom kamere zabilježila sve te kritične tačke.

 

-Potok Mednica ostao je jedan od neriješenih tačaka kada je  u pitanju zaštita od poplava. Mi smo znali za ovaj problem, ali nismo mogli pristupiti njegovom rješavanju bez projekta. Nije bilo moguće ovako ozbiljan problem rješavati čiščenjem korita. Radi se o potoku koji strašno intezivno plavi plodno zemiljšte, u gusto naseljeneom dijelu Mz Poljice Gornje. Mi smo prije dva dana dobili protjekat za rješavanje ovog problema i uređenju potoka Mednica, izjavio je Delić za RTV Lukavac.

Rijeka Turija

Ekipe Civilne zaštite kako ističe načelnik Delić će biti  poslane na teren, gdje će pružiti interventnu pomoć i mjere za saniranje štete od poplave.