Naslovna AKTUELNO Lukavačke škole će imati nove mokre čvorove+VIDEO

Lukavačke škole će imati nove mokre čvorove+VIDEO

U svim osnovnim centralnim i područnim školama na području općine Lukavac problem sa mokrim čvorovima uskoro će biti riješen.

 

Pored ovoga zajedničkog projekta Općine Lukavac i NVO Word Vision,  na sastanku održanom u kabinetu općinskog načelnika dr. Edina Delića,  bilo je riječi i o projektima u školama sa kojima Word Vision direktno radi već godinama,  a odnose se uglavnom na infrastrukturu škola.


 

„Meni je drago što mi i ove godine nastavljamo dobru i kvalitetnu saradnju sa Općinom Lukavac. Prije svega bih izdvojila projekte koje ćemo podržati do kraja ove kalendarske godine u četiri škole u kojima imamo izvanrednu saradnju, a to su škole u Poljicu, Lukavac Mjestu, Puračiću i Prokosovićima. To su projekti koji su proistekli iz njihovih školskih razvojnih planova, to jeste na osnovu prioriteta djece, roditelja i nastavnog osoblja. Zaista se nadam da ćemo uspjeti da odgovorimo na sve njihove potrebe, zajedno sa Općinom Lukavac“, rekla je za RTV Lukavac Nina Zupan iz NVO Word Vision.

 

Za ove namjene Općina Lukavac  je obezbjedila  finansijska sredstva , te će sa novom školskom godinom, problem mokih čvorova  u svim centralnim i područnim školama biti prošlost.

 

„Intencija nam je da u svim ili gotovo svim školama obnovimo mokre čvorove, osim ukoliko je obnovljeno i nema potrebe, ali cilj nam je da pokušamo do početka školske godine osigurati djeci barem taj dio života u školama na razini koja je normalna u ovom današnjem vremenu“, izjavio je načelnik dr. Edin Delić.

 

Obzirom da je vrijeme raspusta kratko za realizaciju ovako zahtjevnog projekta, načelnik Delić je rekao da će učiniti sve kako bi do nove školske godine, svi učenici imali nove mokre čvorove.

 

„Ovo je visoko postavljen cilj, kratko je vrijeme, izazova je puno, lako je doći u situaciju da se nešto zalomi i da ne uspijemo i ja, ne tražeći nikakvo opravdanje za eventualni neuspjeh ili ograničeni uspjeh, ali jesam optimista, imam osjećaj i vjeru da ćemo najveći dio posla, barem 90%, završiti ovoga ljeta jer smo dobre pripreme napravili“, rekao je načelnik Delić.

 

Na sastanku je bilo riječi i o podršci romskoj populaciji i to ne samo djeci, nego i odraslima.

 

U Budžetu za 2018. godinu četiri stavke su planirane za romsku populaciju, a neke od njih su već i realizovane.

 

„Cilj nam je da budemo općina u BiH koja prati potrebe Roma i koja pomaže upravo tamo gdje je najpotrebnije“, rekao je načelnik Delić. Napomenuo je da je posebno ponosan na projekte kojima se stimuliše obrazovanje djece Roma, ali da nisu zanemarivi i projekti ekonomskog osnaživanja i stambenog zbrinjavanja.

 

Na sastanku je bilo riječi i o prvom sveobuhvatnom  strateškom  dokumentu koji je namjenjen najmlađoj populaciji u općini Lukavac, a to je  Lokalni akcioni plan za djecu, koji bi se uskoro trebao naći pred vijećnicima Općinskog vijeća Lukavac.

 

(RTV Lukavac)