Naslovna AKTUELNO Lukavačke srednje škole upisale manji broj učenika u odnosu na lani (VIDEO)

Lukavačke srednje škole upisale manji broj učenika u odnosu na lani (VIDEO)Nakon okončanog i drugog upisnog roka, stanje u srednjim školama u Lukavcu nije se drastično promjenilo. I dalje je osjetan pad broja upisanih učenika, a jedan od razloga je i manji broj učenika koji su završili osnovnoškolsko obrazovanje.

 

Učenici, ali i njihovi roditelji, prilikom upisa u srednju školu uglavnom su se vodili onim što će im školovanje omogućiti u budućnosti, te  stoga i ne čude podaci da se većina upisala u škole koje će im otvoriti vrata za lakše dobijanje posla, prvenstveno onog u inostranstvu. Uglavnom su birane medicinska i elektrotehnička škola, odnosno smjerovi medicinski tehničar i tehničar računarstva, a što se tiče stručnih škola u prvom redu su frizeri i to je za sada jedino cjelovito odjeljenje upisano u Ekonomsko – hemijsku školu.

 

Od drugih zvanja i zanimanja, nakon drugog upisnog roka, ovu školu je odabralo ukupno 65 učenika, 14 učenika je ispunilo uslove za smijer hemijski tehničar u farmaceutskoj proizvodnji, šest učenika se opredjelilo za  smjer poslovno – pravni tehničar, devet za smjer ekonomski tehničar poslovna informatika, a  u kombinovanom odjeljenju poslovni sekretar i trgovci upisano je ukupno 12 učenika.

 

U Mješovitoj srednjoj školi Lukavac još u prvom upisnom roku popunjena su dva odjeljenja medicinske škole, dok će gimnaziju pohađati novih 14 učenika.

 

Za sada je najviše upisanih u Mješovitoj srednjoj elektro – mašinskoj  školi. Kako saznajemo, 20 učenika upisano je u smjer tehničar drumskog saobraćaja, 21 za smjer tehničar računarstva, za mašinski tehničar operator na CNC mašinama odlučilo se 18 učenika, 15 za vozača motornih vozila, budućih zavarivača je 21, a električara 12.

 

Za upis u srednje škole u kojima je ostalo slobodnih mjesta bit će organizovan i treći upisni rok, a datum će biti poznat  nakon okončanja popravnih ispita.

 

TV prilog o ovoj temi pripremila je Edina Husović.

 

(RTV Lukavac)