Naslovna AKTUELNO Lukavački ronioci učestvovali u čišćenju podmorja kod Splita

Lukavački ronioci učestvovali u čišćenju podmorja kod Splita

U organizaciji Udruge podvodnih aktivnosti “Rostrum” iz Splita, organizovana je treća po redu akcija čišćenja podmorja “Čisti Božić i Bistra Nova Godina 2018”. Učešće u akciji čišćenja podmorja Žnjan u Splitu je uzelo preko 100 ronilaca iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

 

 “Iako vremenska prognoza nije obećavala, u tmurno subotnje jutro, naša volja, dobro raspoloženje i entuzijazam otjerali su buru i oblake te je okupljanje sudionika moglo početi. Guma po guma, vreća po vreća ubrzo nakon početka urona jelka je polako dobila svoje obrise i okvire. Teško je procijeniti ukupnu količinu uklonjenog otpada iz mora, bilo je tu ponajviše guma svih oblika i veličina, procjena je na preko 250 komada, čitav kontejner, stolovi, stolice, kante za otpad, cerade, ambalaža od plastike, limenki, kesa, obuće za kupanje, pa čak i ostaci brodskih konstrukcija. Kao da otpad sam po sebi nije bio dovoljan za kraj uklonjeno je i minsko eksplozivno sredstvo iz mora”, poručili su organizatori.

 

 

”Čast nam je što smo i ove godine imali zadovoljstvo ugostiti prijatelje iz KPA Vodomar Duga Resa iz Duge Rese, Klub za podvodne aktivnosti Karlovac, Ronilački klub AdriatiCro Zagreb – Scuba Diving, Ronilački Klub RONITI SE MORA , DPS Zagreb i Ronilacki Klub Geronimo iz Zagreba, RK Sv. Roko iz Bibinja, ERK Korčula, Kpa Marsonia iz Slavonskog Broda i ”RK Dolac” iz Šibenika. Također, tu su i ronilački centri Foka diving s otoka Paga i Double Bubble Diving. Također, pridružili su nam se i Leut Ekološko Ronilački Klub iz Mostara, ronioci iz Sarajeva, te po prvi puta i DPA Sombor i EKO ronilačka grupa invalida iz Lukavca, BiH“ rekli su iz Udruge podvodnih aktivnosti „Rostrum“ Split.

 

 

“Nadamo se kako će božićno drvce s godinama postajati manje, a svijest o važnosti zaštite okoliša postajati sve veća“, zajednička je poruka sa ovoga lijepoga skupa.

 

 

(RTV Lukavac)