Naslovna AKTUELNO Lukavački srednjoškolci bave se problemom pitke vode i mogućnostima za razvoj sporta...

Lukavački srednjoškolci bave se problemom pitke vode i mogućnostima za razvoj sporta (VIDEO)


Učenici Mješovite srednje škole Lukavac u pripremi “Projekta građanin” obrađuju dvije izuzetno značajne teme, a to su problem pitke vode i sport na općini Lukavac. Jedna od navedenih tema naći će se na ovogodišnjem općinskom  školskom takmičenju.

 

Projekat “Ja građanin” je praktični dio Civitas programa. Učenici u odabiru problema iz svoje zajednice, istražuju postojeće mjere javne politike, razvijaju svoja rješenja koja predstavljaju nadležnim institucijama i kreiraju akcione planove za implementaciju svojih rješenja. Na području općine Lukavac godinama kroz pomenuti program učenici obrađuju najzanimljivije teme i nude konkretna riješenja.

 

Pored učenika Mješovite srednje škole Lukavac, u takmičarskom dijelu sa zanimljivim temama, naći će se i njihovi vršnjaci iz druge dvije lukavačke srednje škole.

 

Projekat “Ja građanin” realizuje se i u osnovnim školama. Takmičenja učenicima daju priliku da praktično provedu ono što su naučili i da vježbaju svoje sposobnosti da želje pretvore u stvarnost.

 

Tokom posljednjih 15 godina na državnom nivou  učenici su uspjeli inicirati usvajanje i izmjene zakona na svim nivoima vlasti, uveli su inkluzivno obrazovanje u škole, izgradili školska igrališta, sportske sale i omladinske centre, proveli niz humanitanih i ekoloških akcija u svojim lokalnim zajednicama.

 

 

Preporučujemo video prilog Edine Husović:

 

 

 

(RTV Lukavac)