Naslovna AKTUELNO Lukavački vatrogasci imali pokaznu vježbu (VIDEO)

Lukavački vatrogasci imali pokaznu vježbu (VIDEO)

Jučer je u Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici Grada Lukavac održana pokazna vježba, obuka i prezentacija profesionalne opreme i najnovijih tehnologija koje se koriste prilikom spašavanja ugroženih lica usljed saobraćajnih nesreća.

 

Obuku je organizovala kompanija Firing u saradnji sa kompanijom Weber Hydraulik i vatrogasnom brigadom iz Sarajeva. Obuci su prisustvovali pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Grada Lukavac, kao i PVJ i dobrovoljne vatrogasne jedinice Grada Tuzla. Naime, Visočka kompanija Firing jedna je od najstarijih kompanija u Bosni i Hercegovini koja se bavi poslovima iz oblasti zaštite od požara i zaštite na radu, a jedan od glavnih dijelova njihovog poslovanja zauzima nabavka i prodaja vatrogasne opreme, vatrogasnih vozila i opreme za spašavanje u nesrećama. 

Riječ je o obuci za rad sa hidrauličnim alatima za spašavanje iz saobraćajnih i drugih nesreća kompanije Weber Hydraulik. To je njemačka kompanija, koja se bavi proizvodnjom i prodajom ovakvih alata, a sjedište za proizvodnju ovih alata je u Austriji. Na obuci je bio prisutan i instruktor iz ove kompanije. Kako ističu iz kompanije Weber Hydraulik, cilj im je da vatrogasce iz Bosne i Hercegovine upoznaju sa najnovijim tehnologijama, kako bi bili spremni da se suoče sa svim novim izazovima koji se pojavljuju u njihovim svakodnevnim aktivnostima.

 

Ova specijalna obuka sastojala se iz teoretskog i praktičnog dijela, tokom kojih su vatrogasci Profesionalne vatrogasne jedinice Grada Lukavac mogli usvojiti posebna znanja i vještine koja će doprinijeti bržem, kvalitetnijem, lakšem i efikasnijem obavljanju poslova spašavanja a što je značajno za cjelokupnu lokalnu zajednicu.

 

Kako su istakli Gradonačelnik dr.sc. Edin Delić i Pomoćnik Gradonačelnika Službe civilne zaštite i zajedničkih poslova Edin Hamzić, u toku je postupak javne nabavke, te se očekuje da će ubrzo Profesionalna vatrogasna jedinica Grada Lukavac biti opremljena najkvalitetnijom opremom koja će značajno unaprijediti rad vatrogasaca PVJ Grada Lukavac i čime će se stvoriti uslovi za što efikasnije i uspješnije intervencije za spašavanje građana u potrebi.

 

Više doznajte u video prilogu Mirzete Riđešić:

 

(RTV Lukavac)