Naslovna AKTUELNO Lukavački vatrogasci jučer gasili pet požara na otvorenom

Lukavački vatrogasci jučer gasili pet požara na otvorenom

U protekla 24 sata PVJ Lukavac je imala pet intervencija na gašenju požara i to:

– požar niskog rastinja u naselju Gnojnica,

– požar na sijenu kod štale u naselju Devetak,– požar niskog rastinja u naselju Caparde,

– požar na šumi kod naselja Svatovac,

– zapaljeno stablo drveta u naselju Devetak.

Obzirom da su počeli proljetni radovi kao što su čišćenje okućnica, priprema poljoprivrednog zemljišta za obradu i ispašu i slično, gdje građani spaljuju biljni i drugi otpad  na otvorenom prostoru, povećava se i opasnost od širenja nekontrolisanog požara na otvorenom. Tako je u proteklom periodu zabilježeno znatno povećanje broja požara na području općine Lukavac.

Iz Službe CZ Općine Lukavac službe apeluju na građane da povećaju stepen opreznosti i pripravnosti pri paljenju vatre na otvorenom.

Pored velikih materijalnih šteta, požari na otvorenom ugrožavaju i ljudske živote. Stoga se  pozivaju  građani da obrate posebnu pažnju pri rukovanju vatrom ili lako zapaljivim predmetima i tvarima koji bi mogli izazvati požare s težim posljedicama, te da savjesnim ponašanjem takve posljedice izbjegnu.

Podsjećamo građane  da svako loženje vatre, spaljivanje korova, trave i slično, u predstojećem periodu poljoprivrednih radova može se vršiti samo na propisno utvrđenim mjestima uz obavezno prisustvo onih koji lože vatru, osobe koje su izvršile spaljivanje korova ili loženje vatre dužne su mjesto spaljivanja pregledati i ostatke u potpunosti pogasiti.

Ako usljed spaljivanja nastane požar koji bi imao kao posljedicu veću materijalnu  štetu  ili  opasnost za ljudske živote, za odgovorne su u skladu sa Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine predviđene sankcije, odnosno zatvorske i novčane kazne.

(RTV Lukavac)