Naslovna AKTUELNO Lukavački vatrogasci upozoravaju na učestalost požara na dimnjacima

Lukavački vatrogasci upozoravaju na učestalost požara na dimnjacima

Nije rijetkost da vatrogasci u zimskom periodu moraju izaći na teren zbog požara na kućama koji su nastali usljed zapaljenja dimnjaka. Da je tako potvrđuje i informacija da su vatrogasci u 24,00 sata vikenda zabilježili dvije intervencije na gašenju požara, čiji uzrok su upravo neočišćeni dimnjaci na stambenim objektima. Evidentan je porast broja takvih intervencija posljednjih dana na području općine Lukavac.

 

Posljedice u većem broju slučajeva, kako su nam kazali iz TVJ Lukavac, nisu nimalo bezazlene, a ogledaju se u narušavanju zdravlja ukućana usljed trovanja dimom, ali i ozbiljnim oštećenjima na kućama. 

Bez obzira o kojem ložištu je riječ, da li plinu, peletu ili čvrstom gorivu, čišćenje dimnjaka u kućama pred zimsku sezonu je obaveza, a oni koji to nisu uradili u jesenjem periodu trebaju to obaviti što hitnije.

 

U TVJ napominju da je to preventivno djelovanje, a samim stavljanjem dimnovodnih kanala u potreban nivo sve ostalo će funkcionirati ukoliko je ispravan dimnjak. Ako građevinski nije ispravno urađen dimnjak, problemi će kod korištenja nastati i ako je dimnjak očišćen, jer će do zapaljenja doći usljed jakih temperatura. I tada vatra može zahvatiti najbliže grede i proširiti se na cijelu kuću.

 

Vatrogasci apeluju na građane  da čiste svoje dimnjake kako bi izbjegli neželjene posljedice. Napominju da vlasnici objekata trebaju dva puta godišnje čistiti dimovodne kanale kako ne bi došlo do požara. Svi koji koriste drva i ugalj, pored dimovodnih kanala,  trebali bi da očiste i peći. Posebno upozoravaju građane  da obrate pažnju na to da raznim stvarima ne zatrpavaju vrata za čišćenje dimnih kanala koja se nalaze na dnu dimnjaka, a trebali bi čistiti i tavanske prostorije jer kada se dimnjak zapali, postoji opasnost da se vatra proširi i na  krov.

 

U zimskom periodu treba  biti oprezan  i kod zagrijavanja prostorija grijalicama jer neispravne grijalice mogu izazvati požar.

 

Česte su i intervencije na gašenju zapaljenih kontejnera. “Pepeo sa sadržajem žara prvo dobro ohladiti pa onda odložiti na odgovarajuće mjesto kako ne bi došlo do zapaljenja kontejnera-smećare što, pored materijalne štete, umanjuje tehničke mogućnosti odvoza smeća”, kažu iz JP “Rad” Lukavac.

 

(RTV Lukavac)