Naslovna AKTUELNO Lukavački vatrogasci upozoravaju na sve učestalije požare na otvorenom (VIDEO)

Lukavački vatrogasci upozoravaju na sve učestalije požare na otvorenom (VIDEO)


Posljednjih dana svjedoci smo velikog porasta broja požara na otvorenom prostoru diljem općine Lukavac.Samo u predhodnih sedam dana vatrogasci TVJ Lukavac evidentirali su i gasili više od deset požara.

 

Samo tokom posljednjih dana u općini Lukavac je opožareno blizu 100 dunuma površine  trave, niskog rastinja i šume. To je, prema riječima šefa Službe CZ u Općini Lukavac Edina Hamzića, uobičajena pojava u prvim proljetnim mjesecima kada se obavljaju radovi čišćenja i  spaljivanja i priprema zemljišta za proljetnu sjetvu.

 

Teritorijalna vatrogasna jedinica Lukavac u stalnoj je pripravnosti i zasad, shodno  raspoloživoj tehničkoj opremljenosti, uspjevaju ugasiti sve požare, a kako bi nivo opremljenosti podigli na još veći nivo u ovoj godinu planiraju nastaviti nabavljati novu opremu.

 

U namjeri da opasnost  od izbijanja požara i njegovog širenja svedu na minimum, vatrogasci upućuju apel građanima kojim ih pozivaju  da ovo upozorenje shvate ozbiljno i time daju  vlastiti doprinos u efikasnom provođenju  mjera zaštite od požara.

 

Obzirom  na česte pojave požara na dimnjacima u stambenim jedinicama, apel je upućen i svima onima koji imaju centralno grijanje da se pripreme za zimske uslove i na vrijeme očiste i pripreme svoje dimnjake.

 

Vatrogasci pozivaju  sve građane da, u slučaju  bilo kakvih saznanja o osobama koje obavljaju spaljivanje na područjima na kojima je to zabranjeno ili spaljivanje obavljaju suprotno zakonskim propisima, o tome obavijeste TVJ Lukavac na broj 123 ili PU Lukavac na broj 122.

 

Podsjećamo, za namjerno ili nenamjerno izazivanje požara koje dovodi u opasnost živote i imovinu predviđene su i velike novčane kazne ili zatvor.

 

Preporučujemo video prilog Subhije Sivčević.

 

 

(RTV Lukavac)