Naslovna AKTUELNO Lukavčani će uskoro uživati u “Razglednicama iz Svemira”

Lukavčani će uskoro uživati u “Razglednicama iz Svemira”

„Razglednice iz Svemira“ naziv je autorske izložbe Zehrine Karić, koja će od 7. juna biti dostupna javnosti.

 

U župnoj dvorani  Crkve sv. Ante Padovanskog u Lukavcu izložba, koju čini 15 slika,  će biti postavljena i otvorena u okviru Međunarodne likovne kolonije „Bistarac  2018“.


 

Djela imaju poveznicu sa autoricinim ranijim ciklusom „Razglednice s Marsa“ u kojima je dominirala reljefna površina nastala kombinovanjem boje sa pijeskom i papirnom pulpom.

 

Umjetnik Branislav Lukić Luka iz Umjetničke grupe „Lucido“ kaže da je veza dva ciklusa napravljena na majstorski način.

 

„U ciklusu “Razglednice iz Svemira” dominira boja kao jedan od likovnih elemenata. Posebno se ističe ljubičasta koju mnogi nazivaju introspektivnom bojom. Istina je i da je mnogi nazivaju bojom umjetnosti jer između ostalog simbolizuje nezavisnost i kreativnost, kao još i dostojanstvo, mudrost, čaroliju i misterioznost. Koliko je meni poznato Zehrinina najdraža boja je ljubičasta. Gle čuda, istu boju je voljela egipatska kraljica Kleopatra. Ima se šta reći i na ovu temu ali neki drugi put da se ne rasplinjujemo po univerzumu. Idemo dalje, misteriju ljubičaste u Zehrininoj samoposmatračkoj prirodi nagađamo tvorenjem stabilne plave boje planete Zemlje sa energijom crvene boje planete Mars. Znači, zaključujemo da je ljubičasta kraljevska boja. Kraljevstvo je već metafora bez granica. Moram priznati da “Razglednice iz Svemira” pružaju posmatraču pogled u imaginarne vizije Svemira i maglica, te da svaka od petnaest slika je priča za sebe koja se posmatra i čita zasebno ali kao jedna cjelina kompletnog ciklusa“, napisao je Luka.

 

Lukavčanka Zehrina Karić „Razglednice iz Svemira“ je radila kombinovanom tehnikom u kojoj se na platnu kružnoga formata kombinuju akril i vata, što slikama daje treću dimenziju. Djela su nastala krajem 2017. i početkom 2018. godine.

 

Otvaranje izložbe je u četvrtak, 7. juna u 18,00 sati.

 

(RTV Lukavac)