Naslovna AKTUELNO Lukavčani i Gračanlije zbrajaju štete od poplava

Lukavčani i Gračanlije zbrajaju štete od poplava

Ekipe lokalnih civilnih zaštita u Lukavcu i Gračanici od jutros se ponovo nalaze na terenu kako bi građanima pomogli u saniranju velike štete koju im je jučer poslijepodne nanijela poplava. Decidan iznos materijalne štete znat će se u narednim danima jer tek danas na teren izlaze komisije zadužene za procjenu.

 

Obilne kišne padavine jučer su za veoma kratko vrijeme u prigradskim mjesnim zajednicama Lukavca i Gračanice stvorile velike poplave.

 

Veći broj stambenih objekata je poplavljen, uništena je putna infrastruktura, a šteta je nanesena i poljoprivrednicima. Mještani i gradonačelnici jučerašnje poplave porede s onima iz 2014. godine.

 

Mjesne zajednice Kruševica, Berkovica, Gnojnica te Gornja i Donja Dobošnica najviše su pogođene poplavama na području Lukavca. Načelnik Lukavca Edin Delić za Klix.ba kaže da su poplavljene dsetine objekata, oštećene su saobraćajnice i mostovi, a šteta je i na poljoprivrednim dobrima.

 

On ističe da krizni štab zasjeda, mehanizacije su upućene na teren kako bi se počelo sa sanacijom štete, a uskoro će izaći i komisije kako bi se utvrdili tačni novčani iznosi.

 

Isto stanje je i na području Gračanice, a gradonačelnik Nusret Helić navodi da su ekipe civilne zaštite od jutros također na terenu u Gornjoj i Donjoj Miričini te u Orahovici. Prema trenutnim informacijama s kojima raspolaže, poplavljeno je okvirno 20 kuća.

 

“Na svu sreću trenutno kišnih padavina nema, pa se voda povlači iz kuća i ostalih objekata. Najvažnije nam je da Spreča nije izlila jer bismo onda imali još veći problem. Sve što nam se desilo jučer slično je onome iz 2014. godine, a problem su stvorili bujični potoci”, dodao je Helić za Klix.ba.

 

I na području ovog grada tokom dana će se zbrajati nastala šteta, a građani se nadaju da kišnih padavina neće biti jer bi im one mogle zadati još veće glavobolje.