Naslovna AKTUELNO Lukavčani i Tuzlaci protiv deponije šljake (VIDEO)

Lukavčani i Tuzlaci protiv deponije šljake (VIDEO)


Građani Lukavca i Tuzle održali su protest u Bistarcu Donjemkako bi ukazali na nezadovoljstvo zbog plana da se izgradi deponije šljake i pepela u neposrednoj blizini jezera Šićki Brod.

 

Nacrt izmjena i dopuna Prostornog plana Tuzlanskog kantona predviđa formiranje deponije šljake i pepela iz tuzlanske Termoelektrane uz jezero Šićki Brod.

Građani i stručnjaci u nekoliko navrata dosad su upozoravali da je nedopustivo formiranje ove deponije, međutim priča o njenoj izgradnji i dalje živi. Zbog toga su Tuzlaci i Lukavčani večeras odlučili izaći na protest te Vladi TK poslati upozorenje koje se odnosi na zabranu formiranja deponije.

 

Mještani Bistarca večeras su poručili da je područje u kojem žive već sada pogođeno raznim zagađenjima, a njihov život postao bi nepodnošljiv nakon formiranja sporne deponije.

 

-Procjene pokazuju da bi izgradnjom deponije šljake i pepela bilo ugroženo skoro 20.000 mještana ovog kraja. Ova deponija je opasna za zagađenje zraka, proizvest će veliku količinu suspendiranih i taložnih čestica koje sadrže teške metale. Lukavac već ima duplo veću koncentraciju suspendiranih čestica od zakonski dozvoljene, a pretpostavka je da bi se formiranjem ove deponije koncentracija najmanje za duplo uvećala, izjavio novinarima  Jozo Tunjić, predsjednik MZ Bistarac Donji.

Opširnije o ovoj temi pratite u informativnoj emisiji Radio-televizije Lukavac u subotu od 18:30 sati.