Naslovna AKTUELNO Lukavčani među nagrađenim lokalnim aktivistima

Lukavčani među nagrađenim lokalnim aktivistima

Mreža aktivnih zajednica u suradnji sa Fondacijom tuzlanske zajednice organizirala je 12. po redu Konferenciju aktivnih građana. Radi se o jedinstvenom skupu volontera i aktivista u svojim mjesnim zajednicama. Konferencija već tradicionalno okuplja najaktivnije građane s prostora ne samo Tuzle već i cijelog Tuzlanskog kantona.Konferencija je održana u Tuzli 2. marta u amfiteatru Katoličkog školskog centra „Sveti Franjo“. Prisustvovali su aktivisti i volonteri iz 15 mjesnih zajednica uključenih u rad Mreže aktivnih zajednica.Cilj ove mreže promocija je građanskog aktivizma, filantropije (čovjekoljublja) i poboljšanje uslova života u lokalnim zajednicama. Mreža aktivnih građana, osnovana uz pomoć Fondacije tuzlanske zajednice, na jedinstven način promoviše aktivizam u lokalnim sredinama.

Na ovaj način Mreža aktivnih zajednica okuplja najaktivnije građane, slobodno se može reći heroje svojih lokalnih sredina. Radi se o pojedincima i grupama građana koji su se istakli aktivizmom i volonterskim radom u svojim sredinama.Iza Mreže aktivnih građana i njenih članova još je jedna uspješna godina. Realizirani su mnogi projekti u lokalnim sredinama kao što su obnove domova kulture, mjesnih zajednica, škola, smotre folklora, druženja, festivali i još mnoštvo projekata koji su lokalne zajednice učinili ugodnijim mjestom za život.

 U cilju poticanja daljnjeg aktivizma, a naravno i kao zahvalu članovima za rad na poboljšanju uslova života u svojim zajednicama, Mreža aktivnih građana i ove godine dodijelila je nagrade najistaknutijim aktivistima u 4 kategorija i dvjema najistaknutijim lokalnim organizacijama. Ove godine nagrađeni su:

– Vedrana Dautović: najbolji mentor u zajednici
– Nedim Omerdić: najbolji fundraiser u zajednici
– Željko Tomić: najvolonter u zajednici
– Faik Sejfić Faja: najbolji organizator u zajednici

– Lokalna grupa za razvoj „Solina“: najveća promjena u zajednici
– Gornja Tuzla: najbolje organizovana zajednica.

Dodijeljeno je i posebno priznanje za izuzetan volonterski doprinos razvoju organizacije Mreža aktivnih zajednica Midhatu Salihoviću, predsjedniku Upravnog odbora ove organizacije. Mreža aktivnih zajednica i Fondacija tuzlanske zajednice i dalje će nastaviti rad na promociji aktivizma, filantropiji i poboljšanju uslova života u lokalnim zajednicama, kao jednih od najproduktivnijih organizacija na ovom polju, što s ponosom ističu.