Naslovna AKTUELNO Lukavčani protestvovali protiv odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj Gori (VIDEO)

Lukavčani protestvovali protiv odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj Gori (VIDEO)Više od 2.000 ljudi, prema procjeni organizatora, protekle sedmice okupilo se u centru Novog Grada na protestu ‘Životima se ne trguje’, a protiv odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj Gori, svega 900 metara od zaštićenog područja – Parka prirode “Una”, čime bi bilo ugroženo oko 300.000 stanovnika u slivu ove rijeke.

 

Jedan od organizatora protesta, Mario Crnković, iz Udruženja Green team rekao je da je ovo dokaz da Novi Grad, kao najbliži Trgovskoj Gori, nije sam i da je protest podržalo 26 ekoloških udruženja iz BiH.

 

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača  navodi da građani ne žele nikakav otpad, a posebno ne nuklearni, u dolini rijeke Une.

 

Protestnom skupu prisustvovali su stanovnici krajiških opština i gradova, Bihaća, Prijedora, Velike Kladuše, Petrovca, Dvora na Uni, Siska i Petrinja iz susjedne Hrvatske, kao i iz Tuzle i Lukavca, a jasnu poruku sa govornice uputio je i načelnik Općine Lukavac Edin Delić.

 

Nakon obraćanja za govornicom ,protestni skup je predvođen đacima koji su nosili transparente ”Životima se ne trguje”, ”Zašto da učimo za budućnost koju nećemo imati”, i ”Ona je malo radioaktivna” (kao podsjećanje na skeč iz Top liste nadrealista), krenuo u šetnju ulicama Novog Grada sve do graničnog prelaza sa Hrvatskom.

 

Kamera RTV Lukavac pratila je ove proteste, a video prilog je pripremila Mirzeta Riđešić.

 

 

(RTV Lukavac)