Naslovna AKTUELNO Lukavčanke nastanjene u Oregonu promovišu film u rodnom gradu

Lukavčanke nastanjene u Oregonu promovišu film u rodnom gradu

Lukavčanke Ivana i Danijela Repas, nastanjene u Oregonu, dolaze u svoj rodni grad, kako bi promovisale vlastiti autorski projekat.

 

U srijedu, 27. juna 2018. godine, u prostoru iza velike scene Centra za kulturu Lukavac, će biti održane dvije projekcije filma “Mnemonics” i to sa početkom u 19,00 i 19,30 sati.


 

Mnemonika se odvija tamo gdje je um fizički i memorijski  katalogiziran. Bosanska izbjeglica ispričala je priču o svom domu, zabilježenu i čuvanu kao hrpe crteža pažljivo pohranjenih u kutije na polici svoje tajne sobe. Animirani portreti njezine prošlosti dolaze u život s njezinim dodirom kao animirane crte, otkrivaju bosanske običaje, krajolike i ljude.

 

Daniela Repas je vizualni umjetnik sa sjedištem u Portlandu, Oregon. Njezin rad prikazuje pripovijedanje kroz više medija, od slikanja i animacije do instalacije i filma. Pokazala je svoj rad na nacionalnoj i međunarodnoj razini, sudjelujući kao umjetnica, kustosica i kao jedan od osnivača DripDrop kolektiva. S naglaskom  na crtežima napravila je instalacije velikih razmjera, animaciju i film. Dobitnica je prestižne Dorothy Lemelsonove stipendije na Akademiji likovnih umjetnosti Pacific Northwest. U suradnji s DripDrop kolektivom osvojila je nagradu za najbolju instalaciju na Međunarodnom festivalu animatora PLATFORM i od tada je nastavila stvarati rad inspiriran njezinim bosanskim podrijetlom, nemilosrdnim istraživanjem ljudskog stanja i umjetnosti kao plovila za primarna sredstva komunikacije.

 

Ivana Repas rođena je 1982. godine u BiH.  Putovala je svijetom kao izbjeglica i kao avanturist, zahvaljujući pisanim riječima. Godine 2012. postala je članicom DripDrop kolektiva. Kao dio PaperPlaneProjecta vodila je intervjue s međunarodnim nizom umjetnika, muzičara i humanitaraca. Godine 2016. debitirala je kao glumica u kratkom filmu “Bearing Witness”. Njezin najnoviji rad sastoji se od pisane i izgovorene pripovijesti za kratkovidne Mnemonike.

 

(RTV Lukavac)