Naslovna AKTUELNO Mala mogućnost zaraze koronavirusom putem hrane

Mala mogućnost zaraze koronavirusom putem hrane

Virusi ovog tipa ne mogu se multiplicirati u hrani, za to im je potreban životinjski ili ljudski domaćin, saopćeno je iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

 

Mala je mogućnost da se osoba zarazi koronavirusom putem hrane ili pakovanja hrane, navedeno je u smjernicama koje je za preduzeća u prehrambenom sektoru objavila Agencija za sigurnost hrane BiH, a koje je sačinila Svjetska zdravstvena organizacija.


 

Primarni put prenošenja

 

– Kovid-19 je respiratorna bolest i primarni put prenošenja je direktni kontakt osoba ili kapljičnim putem kada se zaražena osoba nakašlje ili kihne. Do danas nije pronađen nijedan dokaz da se virusi koji uzrokuju respiratorne bolesti prenose hranom ili preko pakovanja hrane. Virusi ovog tipa ne mogu se multiplicirati u hrani, za to im je potreban životinjski ili ljudski domaćin – naglasili su iz Agencije.

 

U saopćenju podsjećaju da je najnovijim istraživanjem procijenjeno koliko dugo virus može preživjeti na različitim površinama i rezultati su pokazali da može ostati vijabilan do 72 sata na plastičnoj ili površini od nehrđajućeg čelika, do četiri sata na bakru i do 24 sata na kartonu.

Iz Agencije su naglasili da je očuvanje zdravlja svih osoba zaposlenih u proizvodnji hrane i lancu snabdijevanja hranom jedan od bitnih preduvjeta za uspješno prevladavanje pandemije koronavirusa.

 

– Za razliku od nekih drugih radnika, osobe koje rade u industriji hrane nemaju mogućnost rada od kuće i u uvjetima pandemije su na svom uobičajenom radnom mjestu. Stoga je važno da se u prehrambenom sektoru osigura usaglašenost sa preventivnim mjerama, kako bi se osobe koje rade s hranom zaštitile od infekcije, spriječilo prenošenje virusa, te poboljšala praksa vezana za higijenu hrane i dezinfekciju – naveli su iz Agencije.

 

Procjena radne sposobnosti

 

U saopćenju je navedeno da je osoblju koje radi u prostorijama s hranom potrebno omogućiti pisane instrukcije i obuku vezanu za sprečavanje širenja virusa.

 

– Standardne procedure prehrambenih preduzeća kojima se procjenjuje radna sposobnost koje su dio njihovih sistema upravljanja sigurnošću hrane trebaju osigurati da se zaraženi zaposleni izdvoje iz prostorija s hranom. Osoblje koje se ne osjeća dobro ili ima simptome koronavirusa ne treba dolaziti na posao i treba biti informirano kako da kontaktira medicinsko osoblje – istaknuli su iz Agencije.