Naslovna AKTUELNO “Mali svijet” djeluje i na području općine Živinice (VIDEO)

“Mali svijet” djeluje i na području općine Živinice (VIDEO)


Već 11 godina u okviru Udruženja “Mali svijet” u Lukavcu djeluje Centar za ranu intervenciju i rehabilitaciju djece s poteškoćama u razvoju. Nažalost, potrebe porodica za ovom vrstom podrške mnogo su veće od kapaciteta ovog Centra, pa su u proteklih godinu dana poduzete aktivnosti kako bi proširili svoj rad. Zahvaljujući podršci prijatelja “Mali svijet” svoje odjeljenje otvorio i u Živinicima, u objektu Područne osnovne škole u Dubravama Donjim.

 

Dobri rezultati koje postižu u radu s djecom u Centru “Mali svijet” u Lukavcu, ali, nažalost, i sve veći broj porodica koje trebaju stručnu pomoć u razvoju njihove djece, nametnuli su potrebu širenja djelovanja Malog svijeta. Za otvaranje Centra u Dubravama Donjim, podrška je stigla od lokalne zajednice, Osnovne škole Dubrave, resornog Ministarstva i austrijske organizacije Red Chairity.

 

“Djeca će da ostaju od dva i po do tri sata u toku jednog dana. Dolazit će dva-tri puta sedmičnom, zavisno od njihovih potreba” kaže Dijana Nikolić koordinatorica Centra u Dubravama Donjim.

 

 

“Cilj našeg Centra je da djeci obezbijedimo ranu rehabilitaciju, da bismo im omogućili u najranijem periodu, zbog same mogućnosti učenja, da ostvare svoj potencijal. To će im u budućnosti omogućiti kvalitetniji život i školovanje” ističe direktorica Centra “Mali svijet” Amra Fatušić.

 

Značajan doprinos razvoju “Malog svijeta” kontinuirano daju Općina Lukavac i načelnik Edin Delić.

 

 

“Najmanje što smo u ovom momentu mogli uraditi jeste da ustupimo ovaj objekat na korištenje, a svakako ćemo se i u budućnosti sistematski posvetiti rješavanju problema i pomaganju ovog Društva. Ja sam duboko uvjeren u činjenicu da je svako društvo humano i korisno u onoj mjeri u kojoj pomaže najosjetljivijoj i najslabijoj kategoriji u svom društvu” istakao je ministar za obrazovanje i nauku u Vladi Tuzlanskog kantona Elvis Baraković.

 

 

Kapacitet Centra u Dubravama Donjim je do 60-ero djece. S njima će za početak raditi petero stručnjaka, defektologa, odnosno edukatora.

 

Inače, Centar “Mali svijet” u Lukavcu trenutno pruža stručni tretman i rehabilitaciju za 110-ero djece, uzrasta od 2 do 11 godina, iz Tuzlanskog kantona, ali i šire. Veliki je broj mališan koji čekaju na mogućnost da dobiju ovaj vid podrške, pa je zbog toga i sa današnje svečanosti upućen apel vlastima na svim nivoima da ozbiljnije pristupe potrebama ove djece.

 

 

 

(RTV Lukavac)