Naslovna AKTUELNO Mario Bijeljenčević u Lukavac donio pehar iz Transilvanije

Mario Bijeljenčević u Lukavac donio pehar iz Transilvanije

Mario Bijeljenčević u rodni Lukavac  iz daleke Transilvanije  donio je pehar sa nesvakidašnje utrke.

 

Mario je sa suvozačem Zdenkom Blaževićem iz Tuzle  i uz dva mehaničara, predstavljao Bosnu i Hercegovinu na off road utrci Transsylvania Trophy, koja se još od 1999. godine održava u Rumuniji na obroncima Karpata.


 

Transsylvania Trophy je u vrhu najbolje organizovanih, ali i najzahtjevnijih utrka na svijetu. Vozi se tokom sedam dana izuzetno teškom trasom dugom oko 400 kilometara, pa pripreme ekipe i vozila traju mjesecima.

 

„Takvih utrka u svijetu postoji samo tri. Jedna je u Maleziji, druga u Hrvatskoj i treća u Rumuniji. To su maratonske utrke koje traju sedam dana. Bilo je jako teško i svakoga dana su nam priređivali nešto novo. Pored samoga terena, problem predstavlja i navigacija. Suvozač dobije putnu knjigu, GPS i kompijutere i oni  kada nas puste u šumu svako vozi za sebe. Bitno je doći po zadatoj trasi i u što kraćem vremenu od tačke A do tačke B, koja je nekada udaljena 50, a nekada kao sada u Transilvaniji rekordnih 106 kilometara.  Bilo je naporno, jako stresno za vozača i suvozača, ali i za samo vozilo“, rekao je za portal rtvlukavac.ba Mario Bijeljenčević.

 

Iako se radi o spremnoj ekipi koja zajedno vozi već devet godina, i koja je uz sebe  imala dva vrhunska automehaničara i prilagođeno vozilo, ovo je bio izniman poduhvat i životno iskustvo, koje će zauvijek pamtiti. Viskok plasman na treće mjesto, među ekipama iz više od 15 zemalja, ih je pomalo iznenadio.

 

„Najbitnije je vrijeme za koje ćete preći taj dio planine. Imate i kaznene bodove, a na to šta smijete raditi, a šta ne,  vas organizatori upozore svakoga jutra na brifingu prije starta. Preko dva GPS uređaja nas prate svo vrijeme i na kraju imaju sve podatke o tome gdje smo i kako vozili, da li je neko pokušao da skrati stazu i za to se odmah dobijaju kazneni bodovi. Mi smo imali dosta sreće ali smo i poštovali pravila u smislu ograničenja brzine i nismo se puno gubili, što donosi mnogo kaznenih poena. To je rezultiralo da smo se plasirati na treće mjesto“, kazao je Mario.

 

Ova fantastična ekipa još uvijek sumira utiske i popravlja vozilo koje je pretrpilo značajna oštećenja, ali i planira nove poduhvate. Već u septembru putuju u Italiju na novu utrku, sada sa jednim ogromnim iskustvom više.

 

(RTV Lukavac)