Naslovna AKTUELNO Marš mira ove godine će ići novom trasom

Marš mira ove godine će ići novom trasomUčesnici ovogodišnjeg Marša mira ove godine prvi put prolaze zloglasnom trasom na Kameničkom brdu. Iako su prije nekoliko godina preživjeli Srebreničani obišli ovu trasu, tek su se ove godine stekli sigurnosni uslovi, da prvi put stvarnom dionicom puta ovogodišnjeg Marša prođu svi ostali učesnici.

 

Inače, lokacija Kameničkog brda, poznata je po tome da je na ovom mjestu 1995. godine, u jednom danu ubijeno nekoliko stotina Srebreničana. Bolne slike preživjelima su i dalje pred očima. Ne blijede ni 24 godine poslije.

 

– Samo je počela paljba iz naoružanja. Uspio sam samo leći. Pored mene je bilo šest-sedam mrtvih. Dvojicu sam navukao preko sebe, igrom slučaja da se spasim i samo sam čekao kad će da me pogode – kaže Vahidin Hadžić, preživjela žrtva Marša smrti u Srebrenici 1995. godine.

 

– Bili smo prepušteni na milost i nemilost iživljavanju Vojske i Policije Srpske koja nas je proganjala kao ranjene zvijeri sve do prelaska na slobodnu teritoriju. Na ovom mjestu su počinjen strašni zločini za koje još niko nije odgovarao – rekao je Zulfo Salihović, preživjela žrtva Marša smrti u Srebrenici 1995. godine.

 

Originalna trasa Marša mira na lokaciji od Kameničkog brda do Buljima do ove godine iz sigurnosnih razloga nije bila prohodna. Nakon 14 godina preživjeli Srebreničani i ostali učesnici Marša proći će lokacijom koja je te 1995. godine važila za najzloglasniju.

 

Trasom puta Kameničko brdo – Buljim u dužini od 10 kilometara učesnici Marša mira ove godine će proći prvi put. Inače, na ovom mjestu ubijeno je oko 1000 Podrinjaca. Na nekoliko lokacija i dalje su vidljivi odjevni predmeti ubijenih. 24 godine nakon završetka rata.

 

Na lokaciji Kameničko brdo kod Bratunca u proteklim godinama je pronađeno i ekshumirano preko 250 posmrtnih ostataka ubijenih Bošnjaka.

 

– Tri godine radimo na pripremi ove trase i za te tri godine smo mi na trasi našli između 10 i 15 ostataka koji su naravno bili nekompletni jer su ih životinje razvukle – priča Munir Habibović, predsjednik Pododbora za Marš mira 2019.

 

Kako navode u Organizacionom odboru trasa puta od Kameničkog brda do Buljima jedna je od najzahtjevnijih.

 

– Apelovao bih na ljude sa slabijom fizičkom kondicijom i određenim zdravstvenim problemima da ne kreću na ovaj dio trase za vrijeme Marša mira da ne bi došlo do komplikacija – poručio je Mustafa Kadribegović, pomoćnik direktora za deminiranje i uklanjanje eksplozivnih sredstava u FUCZ.

 

Veliku pomoć pri osposobljavanju ovog dijela trase Marša mira pružilo je Federalno ministarstvo za izbjegle i raseljene osobe kao i nekoliko sigurnosnih agencija. Planirano je da učesnici Marša mira lokaciju Kameničko brdo pređu 10. jula, kada će biti održan i historijski čas u okviru kojeg će govoriti preživjele žrtve strašnih zločina počinjenih 1995. godine.