Naslovna AKTUELNO Među 10 najvećih izvoznika dvije kompanije iz Lukavca

Među 10 najvećih izvoznika dvije kompanije iz Lukavca

Aluminij je svoje vrijednosti izvoza i uvoza u velikoj većini ostvario do 10. jula kad mu je isključena električna energija. Ovaj bivši gigant prošle godine na listi najvećih izvoznika bio je na drugom mjestu, a njegov ovogodišnji pad samo na četvrtu poziciju svjedoči i o manjkavostima naše ekonomije.
Novitet na listi najvećih izvoznika je Igman iz Konjica, jedini predstavnik rastuće namjenske industrije. Kod uvoznika dominiraju naftne kompanije.

Najveći uvoznik u našoj zemlji je Holdina, slijedi zenički ArcelorMittal, lukavački GIKIL. Na četvrtom mjestu je Petrol BH Oil Company, nakon njega po vrijednosti uvoza je OMV BH, pa Porsche BH, Aluminij, Violeta, Bimal i FIS.

 

ArcelorMittal je najveći izvoznik u prošloj godini. I na ovoj listi drugoplasirani je GIKIL, a treća je zvornička Alumina. Ugašeni mostarski Aluminij četvrti je najveći izvoznik u prošloj godini. Slijedi Sisecam Soda Lukavac, Prevent, EFT – rudnik i Termoelektrana Stanari te Bimal. Na devetom mjestu je konjički Igman, top 10 zatvara tvornica obuće Sportek iz Kotor Varoši.