Naslovna AKTUELNO Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe droga obilježava se 26. juna

Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe droga obilježava se 26. juna

Danas se obilježava Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe droga i nezakonitog prometa drogama. Protiv droge i ovisnosti se treba boriti svakodnevno, kažu u organizacijama koje se bave ovom tematikom.

 

Zloupotreba opojnih droga, te bolest ovisnosti o drogama kao njena posljedica, pogađaju sve društvene slojeve, društvene zajednice i sve zemlje. Prate ju i zarazne bolesti poput HIV-a, hepatitisa i spolno prenosivih bolesti nanoseći ogromnu štetu, kako pojedincu koji je ovisan, tako i porodici, te cijeloj društvenoj zajednici.

 

Generalna skupština UN-a proglasila je 26. juni Međunarodnim danom borbe protiv zloupotrebe droga i nezakonite trgovine drogama, (Rezolucijom 42/112, 1987. godine), kao izraz svoje odlučnosti jačanja djelovanja i suradnje u borbi protiv zloupotrebe i trgovine drogama. Cilj je međunarodno društvo bez droga. Takođe, tada je započela je i Anti-drugs kampanja sa sloganom „Da li droga kontrolira vaš život? Vašu zajednicu? Za droge nema mjesta“.

 

Cilj te međunarodne kampanje je podizanje svijesti o velikim problemima i štetnim posljedicama koje zloupotreba opojnih droga donosi pojedincima, naročito mladim ljudima, kao i cijelom društvu te potaknuti sve na što uspješnije aktivnosti u prevenciji, otkrivanju i sankcionisanju.