Naslovna AKTUELNO Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka: “Rak je bolest cijele...

Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka: “Rak je bolest cijele porodice, a ne jedne osobe”


Udruženje Srce za djecu oboljelu od raka i ove godine obilježava 15. februar, Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka. Cilj obilježavanja je, kako kažu, da podignu svijest o pedijatrijskom kanceru, ali i da ukažu na probleme i potrebe djece oboljele od raka i njihovih porodica. Fokus ovogodišnjeg obilježavanja stavili su na važnost podrške cjelokupne društvene zajednice djeci oboljeloj i liječenoj od raka.

Na današnjem obilježavanju u Tuzli okupili su se roditelji djece oboljele i izliječene od raka i drugih malignih bolesti, ljekari i medicinsko osoblje UKC Tuzla, te predstavnici Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka. Kako su kazali, rak je bolest cijele porodice, a ne jedne osobe zbog čega je međusobna podrška i saradnja svih uključenih u izlječenje od izuzetne važnosti.

“Naše oči i naše misli su uperene u naše ljekare jer oni liječe našu djecu. Tokom pandemije i ovog teškog perioda nije bilo prekidanja kemoterapija i drugih oblika liječenja što je za nas izuzetno važno”, kazao je Fikret Kubat, otac izliječenog dječaka i predsjednik Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka.
“Jedna sam od onih koja je u procesu liječenja svoje djevojčice izgubila podršku nekih članova svoje porodice što je za mene bilo iznimno teško, jer je ta podrška ključna, ali s druge strane, dobila sam podršku ljekara kojima sam beskrajno zahvalna”, kazala je Atifa Buldić Bešić, majka izliječene djevojčice.
Kada je u pitanju Tuzlanski kanton, na godišnjem nivou oboli između 15 i 20 mališana. Ohrabruje podatak da iz godine u godinu raste broj izliječenih.
Ono što će biti posebno značajno za djecu i roditelje jeste izgradnja roditeljske kuće u Tuzli čija gradnja bi trebala početi u martu ove godine.