Naslovna AKTUELNO Medžis IZ Puračić planira obilježavanje značajnih datuma u 2020. godini (VIDEO)

Medžis IZ Puračić planira obilježavanje značajnih datuma u 2020. godini (VIDEO)


Islamska zajednica u BiH objavila je vaktiju sa značajnim datumima u 2020. godini. U njihovom obilježavanju će učestvovati i Medžlis IZ Puračić sa sjedištem u Lukavcu.
Prva od četiri odabrane noći, Lejletul-regaib će biti obilježena 27. februara 2020. godine, dok će 21. marta biti Lejletu’l-miradž, noć u kojoj je poslanik Muhammed uzdignut do mjesta do kojeg nikad niko od ljudi ni prije ni poslije njega nije stigao.
Noć koja najavljuje dolazak Ramazana, Lejletul-berat, bit će obilježena u utorak, 7. aprila. Svjeti mjesec Ramazan počinje u petak 24. aprila. Najodabranija noć, Lejletul-kadr, bit će obilježena 19. maja. Prvi dan ramazanskog Bajrama nastupit će 24. maja 2020. godine. Mevlud na Buni bit će upriličen 30. maja, a dani Ajvatovice otpočet će 28. juna. Dan sjećanja na žrtve Srebrenice bit će obilježen 11. jula, dok će Dan sjećanja na žrtve prijedora i doline Sane biti obilježen 20. jula. Dan Arefata bit će 30. jula. Kurban- bajram će biti obilježen 31. jula, a Nova hidžertska godina 20. augusta. U četvrtak, 29. augusta, bit će Dan Ašure koji je posljednji značajni datum u ovoj godini.
O značaju ovih datuma i načinu na koji će biti obilježeni na području Medžlisa IZ Puračić saznajte u video prilogu Suade Imamović.
(RTV Lukavac)