Naslovna AKTUELNO Memorijalni centar Srebrenica-Potočari nedavno je pokrenuo akciju prikupljanja predmeta koji su pripadali...

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari nedavno je pokrenuo akciju prikupljanja predmeta koji su pripadali žrtvama

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari nedavno je pokrenuo akciju prikupljanja predmeta koji su pripadali ubijenim žrtvama genocida, ili preživjelim žrtvama genocida koje su boravile u Srebrenici od 1992. do 1995. godine.

 

Obavještavamo javnost, da je Udruženje građana „Žene Srebrenice“, koje okuplja porodice žrtava genocida, jučer doniralo Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari na trajno čuvanje oko 2.000 fotografija ubijenih žrtava genocida. Članice udruženja su godinama prikupljale fotografije, u nastojanju da sačuvaju identitet žrtava i sjećanje na njih.


 

Tokom naredne sedmice Memorijalni centar Srebrenica-Potočari će preuzeti fotografije žrtava genocida koje u svojoj arhivi posjeduje udruženje „Pokret majki enklave Srebrenica i Žepa“.

 

Ovom prilikom još jednom pozivamo udruženja i porodice žrtava genocida, koji posjeduju fotografije ili predmete svojih najmilijih da ih doniraju Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari na trajno čuvanje. Fotografije mogu biti donirane lično, u digitalnom obliku putem slanja na službenu e-mail adresu Memorijalnog centra ([email protected]) ili uručene nekom od udruženja registrovanih u Tuzli i Sarajevu.

 

Iako je genocid nad Bošnjacima u Srebrenici sudski dokazana i nepobitna činjenica,  svjedoci smo da to negatorima genocida ne predstavlja ništa. Lažima i obmanama pokušavaju se iskriviti historijski utvrđenje činjenice o genocidu počinjenom nad Bošnjacima srednjeg Podrinja. Ovih dana smo se imali priliku uvjeriti u to. Zbog toga Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, kao institucija koja je i osnovana sa ciljem da čuva sjećanja na žrtve genocida, poziva sva udruženja i sve članove porodica ubijenih žrtava da se uključe u projekte koje je pokrenuo Memorijalni centar  u zadnjih mjesec dana. Cilj je samo jedan da se istinom, činjenicama i dokazima odupremo negatorima genocida i sljedbenicima ratnih zločinaca, i da se nikad i nikome više ne ponovi Srebrenica.