Naslovna AKTUELNO Menadžment ZZO TK uštede i suficit pravio na račun pacijenata (VIDEO)

Menadžment ZZO TK uštede i suficit pravio na račun pacijenata (VIDEO)


Prema podacima Zavoda za statistiku FBiH u većem bh. entitetu, zaključno sa junom ove godine, živi oko 2. 190 000 stanovnika, od čega 438. 000 živi na području TK.

 

U prvih devet mjeseci ove godine na području TK je bilo oko 402.000 zdravstveno osiguranih lica ili je to u procentima oko 91%. Podaci ZZO TK kažu da je u tom periodu prikupljeno oko 180 miliona KM sredstava za prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja. Ovo je manje od planiranog, iako je teško predvidjeti rashode – naglasila je ministrica zdravstva u Vladi TK Dajana Čolić i dodala da Vlada TK nije usvojila finansijski izvještaj ZZO TK za period od januara do septembra ove godine.

 

Vlada je menadžmentu ZZO TK zamjerila uštede na račun pacijenata i određene nepravilnosti u vezi javnih nabavki, ali i prebacivanje sredstava iz tekuće rezerve samo pojedinim zdravstvenim ustanovama. Tako je oko 230.000 KM Zavod iz rezerve prebacio UKC-u Tuza, te domovima zdravlja Banovići i Tuzla.

 

Stručna služba ZZO TK  ima zadatak da u kontinuitetu radi na programima provedbe zdravstvene zaštite građana TK. Prema riječima ministrice Čolić u mnogome bi pomogla brža informatizacija i uvezivanje svih zdravstvenih institucija na TK, odnosno uvođenje e-zdravstvene legitimacije. Upravo na tome će ona insistirati u narednom periodu.

 

Preporučujemo video prilog Midhata Sarajlića.

 

 

(RTV Lukavac)