Naslovna AKTUELNO “Merhamet” pomaže migrantima u Tuzli (VIDEO)

“Merhamet” pomaže migrantima u Tuzli (VIDEO)

Dolaskom zime, posljedice migrantske krize sve su teže i u Tuzli. Najviše migranata  prisutno je na autobuskoj stanici, gdje u jako teškim uslovima borave i uglavnom i spavaju.

 

Od samoga početka priliva migranata u ovaj grad pomoć im pruža RO “Merhamet” u Tuzli, a od 9. decembra počeli su dijeliti po dva obroka za oko 150  migranata, umjesto ranije jednog obroka dnevno.

 

Iz “Merhameta” pozivaju sve one koji žele podržati njihove aktivnosti, da donacije u namirnicama za pripremu obroka i druge vidove pomoći za migrante, mogu uručiti svakodnevno u prostorijama Narodne kuhinje “Imaret” u objektu nekadašnjeg Expres restorana u Tuzli.

 

Podsjećamo, oko 350 migranata smješteno je u Prihvatni centar u Ušivku u Hadžićima kod Sarajeva, koji su do sada boravili u neuvjetnom Kampu Vučjak kod Bihaća na hladnoći i bez osnovnih uvjeta za život. U Bosni i Hercegovini migranti su trenutno smješteni u nekoliko prihvatnih centara u Miralu i Biri na području Unsko-Sanskog Kantona, u Salakovcu na području Hercegovačko-Neretvanskog Kantona i Ušivku u Kantonu Sarajevo.

 

Više o ovoj akciji saznajte u video prilogu Sabine Džibrić.

 

 

(RTV Lukavac)