Naslovna AKTUELNO Meteorolog Sladić od danas najavljuje porast temperatura zraka

Meteorolog Sladić od danas najavljuje porast temperatura zraka


Od 17. februara slijedi porast temperature zraka, a prema trenutnim izračunima predstoji nam period većinom suhog vremena, kazao je meteorolog Nedim Sladić.

 

Jutarnje temperature će se kretati ispod nule s tendencijom postepenog rasta, dok će se dnevne kretati u rasponu od 7 do 12 ºC.

 

– Ljubitelji toplote dolaze na svoj red, budući da sa zapada kontinenta po visini počinje pritjecanje toplijeg zraka sa zapada kontinenta, no i dalje neće biti posve stabilno, naročito u srijedu, kako se sjevernije od nas premješta frontalni poremećaj koji će donijeti malo padavina. Jedno je sigurno, od sutra hladni val završava. Već sutra tlak zraka je u padu s kojim će po višim vertikalnim profilima atmosfere biti prisutne vlage koja će pristizati sa sjeverozapada, pa će se već u predstojećoj noći umjereno naoblačiti u većem dijelu zemlje. Ipak, još sutra neće biti padavina, a prevladavat će većinom umjereno oblačno vrijeme s oblačnošću srednjeg reda, a u većem dijelu zemlje tokom dana bit će povremeno intervala sunčanog vremena – kazao je.

 

Sladić navodi da će sutrašnje jutro će biti posljednje vrlo hladno jutro.

 

– Zbog više oblačnosti bit će manje hladno nego današnje, naročito na sjeverozapadu i sjeveru Bosne, gdje su temperature zraka većinom oko -2 ºC, dok je hladnije prema centralnim i istočnim područjima Bosne, gdje će temperature zraka i sutra ujutro se spuštati i do -10 ºC. Ipak, danju toplije, a kao i danas, temperature zraka su u blagom plusu i većinom od 0 do 5, na jugu do 8 ºC – naglašava Sladić.

 

 

U srijedu slaba kiša

 

Zbog premještanja frontalnog poremećajasjevernije i sjeveroistočno od naše zemlje, objašnjava Sladić, a prilivom vlažnog zraka na nižim profilima atmosfere prognoziraju se slabe, prolazne padavine koje će se od sredine dana i tokom poslijepodneva premjestiti od sjeverozapada i sjevera prema jugoistoku zemlje.

– U nižim područjima Bosne prognozira se slaba kiša, a u višim područjima susnježica i snijeg. Padavine su prolaznog karaktera i u noći s srijede na četvrtak prestaju u cijeloj našoj zemlji, nakon čega na vrijeme u našim krajevima jača utjecaj anticiklone, odnosno polja povišenog tlaka zraka, s kojim se očekuje stabilizacija vremenskih prilika – rekao je Sladić.

 

Smjena oblaka i sunca za vikend

 

U četvrtak nas očekuje sunčano vrijeme, a u petak i za dane vikenda Sladić najavljuje smjenu sunca i oblaka.

 

– U četvrtak se prognozira sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost, dok u petak i za dane vikenda smjena oblačnosti i sunca, usljed manjeg priliva vlažnijeg zraka po višim vertikalnim profilima atmosfere s kojim će biti uglavnom oblačnosti visokog i srednjeg reda – kazao je Sladić i dodao:

– Toplije vrijeme od višegodišnjeg prosjeka 1981-2010 po ensemble/skupovnoj prognozi modela GFS trenutno je vidljivo do početka marta.