Naslovna AKTUELNO Meteorolozi najavljuju “Miholjsko ljeto” (VIDEO)

Meteorolozi najavljuju “Miholjsko ljeto” (VIDEO)

Septembar će u BiH, prema prognozama, biti znatno topliji od prosjeka, a do kraja  sedmice maksimalna dnevna temperatura bi mogla da se popne do 30 stepeni Celzijusa.

 

Pravo ljetnje vrijeme zadržaće se do samog kraja mjeseca, dok i oktobar obećava toplo vrijeme, sa temperaturom do 25 stepeni i manje padavina nego što je uobičajeno. 

Suncem osunčani dani produžavaju nam ugodni osjećaj ljeta, iako se jesen uveliko približava. Ugodne temperature očekuju nas i narednih dana, a blago osvježenje prema prognozama Federalnog hidrometereološkog zavoda nas očekuje 22. septembra. Nakon toga će se opet nastaviti period lijepog vremena, a za ovaj mjesec prognozirana je šest do osam stepeni viša temperatura od višegodišnjeg prosjeka.

 

Prema dugoročnoj prognozi, i oktobar će biti za dva do tri stepena topliji od prosjeka, sa maksimalnom dnevnom temperaturom od 20 do 25 stepeni Celzijusa. Prema dugoročnim prognozama, oktobar će biti topao i sa manje padavina nego inače.

 

Sutra se u BiH očekuje pretežno sunčano vrijeme, u jutarnjim satima po kotlinama bit će magle i niskih oblaka. Vjetar slab sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura će biti između 9 i14, na jugu do 20, a najviša dnevna od 24 do 29 na jugu 32 stepena. Sunčano vrijeme sa slabim vjetrom očekuje se i u petak.

 

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda zaključuju da će vrijeme biti stabilno i da neće doći do naglih promjena, s tim da u subotu u poslijepodnevnim satima mogu postojati uslovi za pojavu kratkotrajnih lokalnih pljuskova, ali će u nedjelju biti stabilno i bez padavina.

 

“Ovo stabilno vrijeme su dobra vijest za sve one koji žele vikend provesti u prirodi ili imaju neke druge planove. Kakve god aktivnosti da ste planirali uz ovakvo vrijeme moguće ih je provesti vani, jer će svježija jutra ugodno djelovati na većinu ljudi, dok će se tegobe kod osjetljivih osoba dodatno umanjiti. Nešto više opreza neophodno je u drugom dijelu dana zbog mjestimično izraženijeg osjeta sparine”, poručuju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.