Naslovna AKTUELNO Meteorolozi najavljuju paklene vrućine i razorne oluje

Meteorolozi najavljuju paklene vrućine i razorne oluje

Meteorološki servis AccuWeather objavio je prognozu vremena za nadolazeće ljeto  u cijeloj Europi. Kako najavljuju, većem dijelu Europe prijete opasni toplinski valovi, dok se  jugoistočnu Europu očekuju jake oluje.

 

– Iako dijelovi Balkana neće biti imuni na toplinske valove, ekstremna vrućina bit će ograničena – piše AccuWeather. 

Dok će veći dio Europe biti pod udarom sušnog vremena i toplinskih valova, većem dijelu Jugoistočne Europe prijete jake grmljavinske oluje. To vrijedi posebno za područje Dalmacije, ali i južne dijelove kopnene Hrvatske. Sjevernom Jadranu. Središnjoj Hrvatskoj i Slavoniji prijete dulja razdoblja velikih vrućina i toplinski valovi.

 

Oluje će povremeno zahvatiti i zapadni dio Balkanskog poluotoka te Italiji donijeti nestabilno vrijeme.

 

– Oluje će donijeti velik broj munja, bujične poplave i orkanske vjetrove te tuču. Najjače oluje mogle bi dovesti i čak do stvaranja tornada. Ovakve jake oluje očekuju se najviše tijekom poslijepodnevnih i večernjih sati. Najveću opasnost donijet će orkanski vjetrovi, tuča i bujične poplave – upozoravaju iz AccuWeather-a.

 

Opasni toplinski valovi protezat će se od Portugala i Španjolske pa sve do Poljske i Mađarske. Vrućine će početi u lipnju te napominju i kako će vrućina biti dulja nego prošlog ljeta.

 

Požari će prijetiti sjeveru Portugala, sjeveru Španjolske kao i djelu Alpa – zaključuju meteorolozi.