Naslovna AKTUELNO Meteorolozi upozoravaju: Budite oprezni ukoliko napuštate domove večeras i sutra

Meteorolozi upozoravaju: Budite oprezni ukoliko napuštate domove večeras i sutra

Jučerašnji dan je na najvećem broju mjernih mjesta u Federaciji BiH karakterisao zrak loše kvalitete – uglavnom nezdrav, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

 

Stabilna meteorološka situacija pogoduje akumulaciji zagađujućih materija u zraku, osobito u dolinsko-kotlinskim područjima Bosne.


 

Najzagađeniji je zrak bio u Zenici gdje su istovremeno i koncentracije lebdećih čestica i koncentracije sumpor dioksida bile iznad propisanih graničnih vrijednosti.

 

Visoke, nezdrave koncentracije lebdećih čestica (PM10/PM2.5) su bile prisutne u Visokom, Tuzli, Živinicama, Lukavcu, Ilijašu i zapadnim dijelovima Sarajeva. Na ostalim mjernim mjestima one su bile umjereno visoke.

 

U Visokom i na Ilidži su dnevne koncentracije sumpor vodika bile iznad propisane granične vrijednosti, ali one nemaju značajnije efekte na zdravlje ljudi.

 

Bez obzira na vedro i relativno toplo vrijeme – kvalitet zraka je i jutros uglavnom nezdrav na istim pomenutim lokacijama. Izuzetka su koncentracije sumpordioksida koje su jutros u Zenici dosta niže nego jučer.

 

Do kraja dana će vjerovatno koncentracije stagnirati ili čak nastaviti da rastu. A u toku sutrašnjeg dana moguća su izrađenija kolebanja u njihovom dnevnom hodu pa se mogu očekivati i periodi sa nešto boljim kvlaitetom zraka.

 

U narednom periodu možemo očekivati redovna prekoračenja propisanih graničnih vrijednosti zagađujućih materija u zraku, u prvom redu lebdećih čestica PM2.5 i PM10, a u krajevima gdje je intenzivna potrošnja uglja i graničnih vrijednosti za sumpor dioksid; svaki put kada se zadrži stabilna atmosferska situacija bez izraženog vjetra i padavina.

 

Podaci sa stanice Doboj kod Kaknja se mogu vidjeti na službenoj stranici Općine Kakanj (dnevni izvještaji).

 

Srednje dnevne koncentracije praćenih materija i eventualna prekoračenja propisanih graničnih vrijednosti su prikazane u tabeli.