Naslovna AKTUELNO Mijenja se ruta kretanja: Na područje TK pristižu migranti iz Krajine

Mijenja se ruta kretanja: Na područje TK pristižu migranti iz Krajine

Bosna i Hercegovina se već duže od godinu dana suočava sa migrantskom krizom, a naša zemlja postala je tranzitna zona za hiljade migranata. Plan im je bio jednostavan, preći iz naše zemlje u Hrvatsku te se domoći Evropske unije.

 

Na putu ka ostvarenju tog sna spriječila ih je hrvatska policija zatvarajući granicu. Zabilježen je i nehuman odnos policije prema migrantima. S druge strane bh. vlasti odlučile su se na otvorenje dva objekta za smještaj migranata; jedan u kasarni u Blažuju, a drugi u TK. Kasarna na Ljubačama bila je predviđena za smještaj migranata, ali takva odluka naišla je prvo na otpor lokalnog stanovništva, a onda i na problem nedeminiranog prostora.


 

Dok Blažuj ne zadovoljava sve humanitarne standarde, situacija u Tuzli je i dalje na čekanju. Migranti spavaju pod vedrim nebom, a ovdje na stanici je kao što vidimo malo šatorsko naselje. Iz humanitarnih organizacija su nam kazali da je broj dolazaka smanjen, ali da se migranti vraćaju iz Bihaća u Tuzlu jer žele zapravo u Srbiju pa u Mađarsku. Trenutno na stanici u Tuzli spava oko 70 ljudi.

 

Promjena migrantske rute mogla bi u Tuzli izazvati nove probleme, jer osim migranata koji dolaze iz Srbije misleći da su na pravom putu za Evropsku uniju, u Tuzlu su počeli stizati i migranti iz Unsko sanskog kantona koji do Hrvatske nisu uspjeli doći zbog jakog obezbjeđenja. Za novu rutu odlučili su se nakon što se među migantima proširila informacija da je granica između Srbije i Mađarske porozna.

Svi migranti čekaju svoju priliku da se domognu neke od zemalja Evropske unije. U Tuzli nemaju smještaj, spavaju pod vedrim nebom. Mnogi od njih imaju zdravstvenih problema. Rješenja za sada u Tuzlanskom kantonu za njih nema.

 

Izvor: RTV Slon