Naslovna AKTUELNO Ministar Gegić potpisao ugovore za gradnju spomen – obilježja + VIDEO

Ministar Gegić potpisao ugovore za gradnju spomen – obilježja + VIDEO

Spomen-obilježje u MZ Poljice jedno je od četiri koje će biti izgrađeno na osnovu ugovora koji su potpisani u Ministarstvu za boračka pitanja TK.

 

Pravo na dodjelu sredstava kroz projekat sufinansiranja troškova za izgradnju četiri  spomen – obilježja poginulim pripadnicima OS BiH za 2018. godinu na području TK ostvarili su aplikanti iz mjesnih zajednica sa područja općina: Sapna, Lukavac,Teočak, te Udruga veterana i dragovoljaca domovinskog rata HVO-a (Lukavac).


 

Ukupna sredstva odobrena za ove namjene u 2018. godini iznose 130 000 KM. Dio sredstava od 70 000 KM je dodijeljen u prvom javnom pozivu, a sa predstavnicima aplikanata čiji projekti su odobreni za finansiranje ugovore je potpisao ministar za boračka pitanja u Vladi TK Enes Gegić.

 

„Mi smo za četiri aplikanta odlučili da damo maksimalane iznose i Sapni, MZ Snježnica, MZ Poljice (Lukavac) i Udruzi HVO-a Lukavac“, rekao je ministar za boračka pitanja u Vladi TK Enes Gegić.

 

Za dodjelu preostalih sredstava raspisan je novi javni poziv.

 

„Donio sam odluku na svom kolegiju i jučer smo raspisali ponovni oglas za preostalih 60 000 maraka jer nam zbog razloga tehničke prirode i papirologije nisu uspjeli proći mjesne zajednice koje su aplicirale iz općina:  Gradačac, Gračanica, Banovići i Čelić. Možda nam se javi i neka druga općina, odnosno neka druga mjesna zajednica. Mi imamo ukupno 60 000 koje ćemo rasporediti na aplikante koji budu aplicirali u ovom roku koji još teče“, rekao je za rtvlukavac.ba ministar Gegić.

 

Odobrena sredstva se moraju utrošiti u roku od šest mjeseci.

 

(RTV Lukavac)