Naslovna AKTUELNO Ministrica Čolić uputila čestitku povodom Međunarodnog dana medicinskih sestara i tehničara

Ministrica Čolić uputila čestitku povodom Međunarodnog dana medicinskih sestara i tehničara

U povodu obilježavanja 12. maja, Međunarodnog dana medicinskih sestara i tehničara, ministrica  zdravstva Tuzlanskog kantona Dajana Čolić, u ime Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona i u svoje lično ime, čestita svim medicinskim sestrama i tehničarima Tuzlanskog kantona njihov praznik.

 

„U spomen na datum rođenja začetnice modernog sestrinstva bolničarke Florence Nightingale, koja je polovicom 19. stoljeća inicirala ulazak profesionalno obrazovanih žena u zdravstvenu njegu bolesnika, i ove godine medicinske sestre i tehničari obilježavaju svoj dan.

 

Jedinstvena uloga medicinskih sestara i tehničara je briga, pomoć i nesebično davanje u obavljanju onih aktivnosti koje doprinose zdravlju ili oporavku svakog čovjeka kojem je potrebna medicinska pomoć.

 

Ove godine svoj dan medicinski tehničari na cijelom svijetu obilježavaju u specifičnim okolnostima. Okolnostima u kojima smo svi znatno više svjesni njihovog prisustva, pomoći i uloge koju imaju u zdravstvenom sistemu, a time i društvu u cjelini.

 

Zbog toga je današnji dan prilika je da se svi podsjetimo važnosti velike i humane uloge medicinskih sestara i medicinskih tehničara koji svoj rad posvećuju brizi i liječenju bolesnih ljudi.“