Naslovna Istaknuto MIZ Puračić -Lukavac: Obilježena noć Lejletul-Bedr!

MIZ Puračić -Lukavac: Obilježena noć Lejletul-Bedr!

Muslimani u Bosni i Hercegovini i svijetu večeras su u džamijama obilježili Lejletul-Bedr, noć bitke na Bedru, koja je bila najznačajnija bitka u historiji islama i muslimana, bitka u kojoj je malobrojna grupa porazila mnogobrojnu.

Centralni događaj Mdžlisa  Islamske zajednice Puračić u Lukavcu povodom obilježavanja Lejletu-Bedra upriličen je 9. maja 2020. godine/16. ramazana 1441. hidžretske godine u 20:40h, u džematu Kruševica.

Centralna svečanost  se zbog nemogućnosti dolaska džematlija u džamiju prenosila online putem facebook profila Medžlisa Islamske zajednice Puračić.

Podsjetimo, Bitka na Bedru dogodila se 17. ramazana 2. godine po hidžri, ili 17. marta 624. godine. Muslimana je u toj historijskoj bitci bilo 314, a njihovih neprijatelja, idolopoklonika je bilo 1.300. Iako brojčano slabiji, muslimani su, predvođeni Muhammedom a.s. vojno porazili neprijatelje.

O toj pobjedi se u Kur’anu kaže: “Koliko je malih grupa pobijedilo velike grupe s Allahovom dozvolom. A Allah je sa strpljivima.”

Zato je bitka na Bedru inspiracija muslimanima i potvrda da brojčani odnos snaga nije presudan, već iskrena vjera i to je znak da je snaga u jedinstvu muslimana.

U znak sjećanja na bedranske borce u džamijama se uči Bedrija i poimenično se prozivaju svi borci Bedra, i hazreti Osman, koji je bio spriječen teškom bolešću svoje žene, Poslanikove kćeri, da učestvuje u bici.