Naslovna AKTUELNO Mještana Tumara sve je manje, a najuporniji preživljavaju uglavnom od poljoprivrede (VIDEO)

Mještana Tumara sve je manje, a najuporniji preživljavaju uglavnom od poljoprivrede (VIDEO)U povratničkoj Mjesnoj zajednici Tumare živi oko 120 mještana u 60 domaćinstava.

 

Ovdje uglavnom žive osobe starije životne dobi, nezaposleni i penzioneri. Mladih je vrlo malo, kao i djece. Imaju sedam učenika koji pohađaju Osnovnu školu Panjik, do koje putuju sedam kilometara. Uglavnom se bave se poljoprivredom i od toga žive.

 

Uličnom rasvjetom ovo mjesto pokriveno je u dužini od 1,5 kilometara sa 37 sijalica. Vijeće mjesne zajednice Tumare je nadležnoj općinskoj službi podnijelo zahtjev za produženje ulične rasvjete u dužini od 350 metara do raskrsnice zaseoka Stevići. U toku je i realizacija projekta na obnovi Doma kulture Tumare.

 

Mjesnog vodovoda na principu plaćanja u ovome naselju nema, stanovništvo se vodom snabdijeva na način da su formirane grupe građana po zaseocima. Vodovodi su privatni, na jedno izvorište spojeno je do desetak domaćinstava.

 

Velike štete ovaj kraj pretrpio je tokom posljednjih poplava, putevi su dosta oštećeni, a i most koji povezuje Tumare sa Panjikom je bio uništen. Uz donaciju UNDP  i Općine Lukavac izgrađen je novi most na potoku Bukovica.

 

Područje Tumara posebno je bogato prirodom, a kako bi je očuvali i spriječili bespravni lov brinu se  članovi lovačke sekcije Rosulje -Tumare. Uspješno je završena sezona na srndaća, a u oktobru će otvoriti lov na divlju svinju.

 

Priču iz Tumara nam u video prilogu donosi Sabina Džibrić.

 

(RTV Lukavac)