Naslovna AKTUELNO Mještani Jezera aplauzom pozdravili slijetanje rovera na Mars, u krater nazvan po...

Mještani Jezera aplauzom pozdravili slijetanje rovera na Mars, u krater nazvan po njihovoj općini


Mještani Jezera kod Jajca večeras su s aplauzom pozdravili slijetanje NASA-ina rovera na krater Jezero u sklopu najveće NASA-ine misije na Marsu.

 

 

 

 

 

Večerašnja svečanost praćenja slijetanja rovera na Mars u Osnovnoj školi Vuk Karadžić počela je prijateljskom odbojkaškom utakmicom između ekipa Zemlje i Marsa, a u 20:15 sve oči bile su usmjerene ka projekciji slijetanja rovera na Mars.

 

 

 

 

 

Mještani Jezera kod Jajca prije nekoliko dana su kazali da njihova općina neće imati direktne koristi od toga, ali da je čitav svijet zahvaljujući medijima, ali i misiji NASA-e čuo za malu općinu koja broji tek nešto više od hiljadu stanovnika. To je danas potvrdio i Dalibor Subić iz Prnjavora koji je u Jezero došao kako bi pratio slijetanje rovera na Mars.

 

 

 

 

 

“Sve ovo mnogo znači za čovječanstvo jer je ovo prva prilika za neka velika istraživanja. Za općinu Jezero sigurno je da će ovo mnogo značiti jer će u budućnosti biti prilika za dodatnu promociju turizma”, kazao je Subić te kazao da se nada da će rover pronaći tragove života na ovoj planeti.

 

 

 

 

 

U trenutku dodira rovera “Perseverance” na površinu Marsa u školskoj dvorani u mjestu Jezero kod Jajca krenule su ovacije praćene aplauzima i oduševljenjem.

 

 

 

 

 

Dajana Gogić, stanovnica općine Jezero je nakon slijetanja rovera kazala da je ovo velika stvar za općinu Jezero koja nije dovoljno razvijena.

 

 

 

 

 

“Nadamo se da će biti razvijenija i da će se više čuti za nju. Danas je postala značajna ne samo za Jezero i komšije već i državu i region. Sve oči će biti uprte za nas i vjerujem da ćemo se razvijati kao i krater Jezero na Marsu”, kazala je Gogić.

 

 

 

 

 

Astrofizičar i viši asistent Prirodno-matematičkom fakultetu Nemanja Rakić u Banja Luci je mišljenja da je ovo mnogo značajno jer letjelice sada prave laboratorije na planetama.

 

 

 

 

 

“Tehnološko dostignuće koje smo postigli u zadnjih par decenija je nevjerovatno. Ono što nas je uvijek zanimalo jeste, još kao dijete, ima li još nekog i jesmo li sami. To je ono istinsko pitanje iz čovjeka i sada pokušavamo odgovoriti na ta pitanja. Mars je nama blizu, istraživanja su pokazala da je postojala voda u tečnom obliku, život je nastao u vodi na zemlji, tako vjerujemo, pa je sada na istraživanjima da vidimo da li je bilo života na Marsu”, izjavio je Rakić.

 

 

 

 

 

Kazao je da su ljudi ipak prvi s kolonizacijom Marsa, a ne kako je to predstavljeno u filmovima te da s nestrpljenjem, kao neko ko živi upravo ono što se dešavalo proteklih godina i večeras na Marsu, očekuje prve rezultate uzoraka s rovera.

 

 

 

 

 

Mještani i djeca s velikim oduševljenjem i aplauzima su u nekoliko navrata označili uspješne faze na putu rovera od ulaska u atmosferu marsa, otvaranja padobrana te uspješnog slijetanja u konačnici, a svi se nadaju da će njihova općina u narednom periodu zajedno s istraživanjima na Marsu rasti i biti značajnija.