Naslovna AKTUELNO Mladi TK dobili priliku za prekvalificiranje u zavarivače

Mladi TK dobili priliku za prekvalificiranje u zavarivače

Dvadeset nezaposlenih osoba metalske struke koji se vode na evidenciji nezaposlenih u TK  imat će priliku dokvalifikovati se ili prekvalifikovati za zvanje certificiranog zavarivača.

 

Program je fokusiran na nezaposlene osobe koje nemaju potrebna znanja i vještine, posebno kada su u pitanju nove metode i tehnologije rada.Radi se o zavarivačima, bravarima, mašinskim tehničarima, instalaterima grijanja i klimatizacije.

 

Riječ je o projektu kojeg uz pomoć sredstava Vlade TK i Federalnog zavoda za zapošljavanje realizuje Ministarstvo privrede TK i kantonalna Služba za zapošljavanje, a kojem je cilj odgovoriti zahtjevima tržišta, te istovremeno smanjiti nezaposlenost u kanotnu. Ukupna vrijednot projekta je 170.000 KM.

 

„Cilj ovog projekta je uspostavljanje uzajamne saradnje ove dvije institucije, a u cilju osposobljavanja nezaposlenih mladih ljudi koji su u potrazi za zaposlenjem, da brže dođu do posla i da na neki način odgovorimo aktuelnim problemima koji su prisutni u BiH, a to je odlazak mladih ljudi“, poručio je Jakub Suljkanović, premijer TK.

 

TK je poznat kao kanton u kojem je zastupljena značajna metalna industrija a cilj je da se nezaposleni kroz osposobljavanje, odnosno prekvalifikaciju i dokvalifikaciju brže zaposle kod poznatog poslodavca. Stoga je program usmjeren prije svega na specijalizovane institucije.

 

Oni koji žele biti obuhvaćeni ovim programom će potpisati ugovor sa obavezom rada od pet godina, kako bi se spriječilo da, nakon što dobiju edukacije u vrijednosti između 5.000 i 8.000 KM, napuste Bosnu i Hercegovinu.

 

Postoje i sredstva i potreba, ali i želja da se ovakvi programi realizuju što češće na čemu će Vlada raditi i u narednoj godini, jer ima namjeru i u budžetu za 2019. godinu planirati sredstva za slične projekte. A sredstava još uvijek ima i u budžetu Službe za zapošljavanje TK, zbog čega pozivaju poslodavce da se zajedno sa resornim ministarstvom uključe u stvaranje programa koji će biti konkurentni na tržištu rada TK.