Naslovna AKTUELNO Mladi udružili snage za unaprjeđenje lokalne zajednice

Mladi udružili snage za unaprjeđenje lokalne zajednice


U okviru projekta „Podrška mladima u lokalnim zajednicama u BiH“ mladi sa područja cijele države, raznim aktivnostima unaprjeđuju stanje u svojim lokalnim zajednicama.  Grupa od tridesetak mladih ujedinila je snage i zajedničkim idejama, kreativnim ali i kritičkim razmišljanjima, postigla zavidne rezultate.

 

“Ova projektna ideja napravila je poveznicu između njih 30, koji se nisu međusobno poznavali, a danas su postali veliki prijatelji. Osim toga fokusirali su se na radionice sa djecom i sa mladima sa intelektualnim poteškoćama, i samim tim su radili na sebi da ukoliko imaju predrasude da ih sruše i time su prenijeli pozitivnu poruku prenijeli u lokalnoj zajednici” kazala je – Amra Bjelinčević, lokalni koordinator  IOM Grada Tuzla.

 

Uz druženje, kafu, i dobre prijatelje sve je moguće postići. Najprometniji kafići u gradu polako postaju i mjesta za uživanje i čitanje knjiga. Upravo i na tome radi grupa mladih ljudi, postavljajući vitrine koje služe za ostavljanje, ali i uzimanje različitih stvarčica.

 

“Posjetitelji mogu doći uzeti knjigu, igračku, mogu posuditi ili vratiti, ako imaju nešto mogu i ostaviti kako bi neko drugi mogao uzeti ono što mu treba” – istakao je Tarik Smajlović, učesnik projekta „Upoznajmo se“.

 

“Naravno, mogu te stvari i ponijeti sa sobom i mogu da donesu neke stvari koje su značajne i koje mogu da posluže u realizaciji naše ideje” – kazala je Adisa Atiković, učesnica projekta „Upoznajmo se“.

 

Vitrine služe za razmjenu društveno korisnih stvari, knjiga, časopisa, igračaka i svega što bi moglo biti korisno, a namijenjene su sa ciljem da povežu mlade sa područja Grada Tuzla koji dijele iste ili slične interese.

Izvor: RTV Slon