Naslovna AKTUELNO Mljekari iz TK-a najavljuju proteste

Mljekari iz TK-a najavljuju proteste


Nekoliko stotina obrtnika mljekara sa područja Tuzlanskog kantona više od pola godine nije dobilo nikakve podsticaje za proizvodnju, a uz aktuelnu otkupnu cijenu mlijeka kažu da su na rubu egzistencije.

Halil Serdar, mljekar obrtnik koji na porodičnoj farmi posjeduje tridesetak grla, podsticaje nije dobio godinu i, kako nam je kazao, gotovo je pred zatvaranjem svog gazdinstva, kao i mnoge druge farme na području ovog kantona.

 

Vlast je, kako kaže, inertna i ne odgovara na brojne izazove koji mljekarstvo, kao i mnoge druge poljoprivredne grane, pogađaju posljednjih godina.

 

– Stanje je jako teško. Mljekarstvo je na rubu propasti, to nije pretjerivanje. Iz dana u dan imamo barem jednu farmu koja se ugasi. Ljudi ne mogu bez pomoći države, jer je tržište kojem smo izloženi nemilosrdno. Svi koji uvoze mlijeko u BiH imaju bolje uslove proizvodnje i mi njima uglavnom ne možemo konkurisati sa cijenom, kazao nam je ovaj mljekar.

 

Prema nekim procjenama, na području ovog kantona ima više od 600 mljekara, koji su većinom registrovali nekakav oblik proizvodnje i plaćaju obaveze prema državi. Veliki je broj obrtnika, ali postoji i mnogo onih čije poslovanje prelazi 50 hiljada KM i imaju obavezu plaćanja PDV-a. Sve ovo mljekarima se ne vraća ni na koji način.

 

Ono što očekuju, a posebno zbog činjenice da ni otkupne cijene mlijeka nisu optimalne, jeste da država hitno reaguje sa povećanjem podsticaja, kao i uvođenjem olakšica.

 

– Trenutna otkupna cijena mlijeka je od 38 do 50 feninga po litru i uz tu cijenu ne možemo ništa, pogotovo mi koji smo u PDV-u i koji plaćamo obaveze državi. Nameti su veliki, a ova godina je pogotovo bila teška. Više od 90 posto mljekara moralo je presijati svoje usjeve, jer je godina bila loša. Sve su to dodatni troškovi, a nikakve pomoći, niko da nadoknadi tu štetu, dodao je Serdar.

Ukoliko ne bude promjena, mljekari kažu da su protesti i blokade saobraćajnica, čak i pristupa aerodromu neminovni.

 

– Nažalost, morat ćemo izaći na ulice, blokirati aerodrom, saobraćajnice, jer nas drugačije ne slušaju. A tako malo treba da se uradi. Međutim, kako sada stvari stoje, zbog propusta u procedurama, zbog sporosti ministarstava, mi ćemo prošlogodišnje podsticaje najvjerovatnije dobiti tek u oktobru, kazao nam je Serdar, koji je ujedno i potpredsjednik Udruženja obrtnika u poljoprivredi.