Naslovna AKTUELNO Moguće smanjenje cijene plina domaćinstvima

Moguće smanjenje cijene plina domaćinstvima

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić rekao je danas da je energetski sistem u FBiH stabilan i siguran i da se radi po planovima koji su definisani 2019. godine te da sve funkcioniše bez sekunde kašnjenja.

 

“FBiH nije ostala bez sigurnog snadbijevanja električne energije. Svi rudnici funkcionišu bez kašnjenja, a termoelektrane imaju dovoljne količine uglja”, rekao je Džindić.


 

On je iskoristio priliku da se zahvali svim rudarima na velikoj žrtvi koju podnose i koji rade po sistemu 14 dana rada, 14 dana izolacije.

 

Što se tiče proizvodnja i distribucije električne energije registrovano je za 4 posto smanjenje potrošnje u industriji, dok imamo 4 posto povećanja potrošnje u domaćinstvima.

 

“To je logično, ali i predstavlja problem Elektroprivredi kao koncernu, ali uz dodatna zalaganja nadam se da ćemo i taj dio problema uspješno prevazići”, dodao je.

 

Govoreći situaciju u vezi sa snadbijevanjem i distribucijom plina u FBiH, Džindić je kazao da je sve stabilno i funkcioniše. On je najavio i smanjenje cijene plina domaćinstvima.

 

“BH-Gas je donio odluku o smanjenju cijene prema industrijskim potrošačima. Dobili smo informaciju od BH-Gasa da se uradi još jedna kalkulacija s prijedlogom za dodatno smanjenje plina prema domaćinstvima. To je još jedna, pored smanjenja cijena nafte i naftnih derivata, još jedna dobra vijest”, dodao je.