Naslovna AKTUELNO Musa: Najbolja vakcina je ona koja vam je ponuđena

Musa: Najbolja vakcina je ona koja vam je ponuđena

Na konferenciji za medije koju je održao Krizni štab FBiH, šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa je govorio o epidemiološkoj situaciji u ovom entitetu, ali i dilemama građana o odabiru vakcina.

 

– Epidemiološka  situacija je pogoršana, sedmodnevna incidenca je 344 slučaja na 100.000 stanovnika. Najviša incidenca zabilježena je u BPK, HNK i  KS. Zabrinjava visoka stopa zaražavanja osoba preko 65 godina starosti, a znamo da je to jedna od najranjivijih skupina. U ovom trenutku važno je rigorozno smanjenje fizičkih kontakata i pridržavanje propisanih mjera – upozorio je Musa.

 

Podsjetio je da je početkom januara u FBiH razvijen plan imunizacije.

 

 

– Taj plan pruža okvir za vakcinisanje u FBiH, uspostavlja korodinaciju, njegov prvi i osnovni cilj je smanjiti mortalitet vezan za covid u FBiH. Ono što je sasvim izvjesno, s obzirom na ograničene količine vakcina, anticipirano je vakciniranje prioritetnih skupina. To su, prije svega, zdravstveni radnici, osobe starije od 65 godina u ustanovama za zbrinjavanje i njihovi njegovatelji, zatim osobe sa hroničnim oboljenjima mlađe od 65 godina. Kada je riječ o drugim alatima, sve je dostupno na stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH – kazao je Musa i dodao da je održan trening za zdravstvene radnike koji su instruirani o načinu davanja vakcina.

 

Dokument “Plan i organizacija punkova za masivno vakcinisanje”, dodaje, također se može naći na stranici Zavoda. U narednom periodu oko 50.000 doza vakcina će biti distribuirano kantonima unutar Federacije BiH.

 

– Ljudi su suočeni sa dilemom koju vakcinu odabrati. Naša poruka jeste da je najbolja ona vakcina koja je dostupna i koju možete odmah iskoristiti, pogotovo ako pripadate rizičnim skupinama, jer odgađanjem stvarate prostor za inficiranjem i ugrožavate svoje zdravlje. Često se primijete kalkulacije vezane za učinkovitost,pa se upoređuju brojke, naglasio bih da se vakcine ne mogu upoređivati jedne s drugima, jer su rađene na osnovu različitih studija – kazao je.

 

Naglasio je da zadatak vakcine nije da stavi infekciju na nulu, već da obuzda virus i smanji njegov uticaj.

 

– Sve one su visokooučinkovite protiv onog o čemu se najviše brinemo, a to su komplikacije, hospitalizacija i, nažalost, smrtni slučajevi. Najbolja vakcina je ona koja vam je ponuđena – zaključio je Musa.