Naslovna AKTUELNO Muslimani idućeg petka će obilježiti Lejletul-berat

Muslimani idućeg petka će obilježiti Lejletul-beratMuslimani širom svijeta idućeg petka će obilježiti Lejletul-berat, jednu od četiri mubarek noći u hidžretskom kalendaru.

 

Ova mubarek noć će nastupiti akšam-namazom u petak, 19. aprila,  odnosno 15. noć ša`bana po hidžretskom kalendaru.

 

Kao jedna od četiri mubarek noći u islamskom kalendaru, ova odabrana noć se u našim krajevima obilježava prigodnim programima i aktivnostima.

 

Ova mubarek noć doživljava se kao vjesnik nadolazaćeg mjeseca posta, mubarek ramazana. Ta noć se obilježava kao noć u kojoj meleki počinju pisati sudbinu čovječanstva i svakog čovjeka pojedinačno za narednu godinu, a u tradiciji bosanskih muslimana poznata je i kao noć oprosta, sudbine i želja.

 

Od Muaza ibn Džebela se prenosi da je Allahov Poslanik, alejhisselam, rekao: „U petnaestoj noći ša'bana Allah pogleda sva Svoja stvorenja i svima oprosti izuzev mušriku i onome čije je srce ispunjeno mržnjom i neprijateljstvom prema drugom muslimanu (mušahin)“.

 

Preporučljivo (mustehab) je postiti dan poslije Lejletul-berata (15. šaban) jer je Allahov Poslanik, a.s. nedvosmisleno preporučio da se dan nakon Lejletul-berata provede u postu, naveli su iz Islamske zajednice BiH.