Naslovna AKTUELNO Muslimani obilježavaju Lejletu-l-berat: Noć oprosta, sudbine i želja

Muslimani obilježavaju Lejletu-l-berat: Noć oprosta, sudbine i želja

Lejletu-l-berat noć je koja se prema islamskoj tradiciji smatra noći brisanja grijeha, te je vjernici provode u intenzivnijem ibadetu.

 

Muslimani u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu prikladnim programima će obilježiti jednu od četiri odabrane mubarek noći Lejletu-l-berat.

 

 

Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini obavještava vjernike da po Takvimu Rijaseta Islamske zajednice, u petak, sa akšam-namazom, nastupa mubarek noć Lejletu-l-berat. Mubarek noć Lejletu-l-berat noć je koja se prema islamskoj tradiciji smatra noći brisanja grijeha, te je vjernici provode u intenzivnijem ibadetu. Kod bosanskih muslimana tradicionalno se tim povodom organiziraju različiti prikladni programi što se očekuje i ove godine. Mubarek noć Lejletu-l-berat doživljava se kao vjesnik nadolazaćeg mjeseca posta, mubarek ramazana. Obilježava se i kao noć u kojoj meleci počinju pisati sudbinu čovječanstva i svakog čovjeka pojedinačno za narednu godinu, a u tradiciji bosanskih muslimana poznata je i kao noć oprosta, sudbine i želja.

 

Ova odabrana noć u hadisima, predajama poslanika Muhammeda a.s., spominje se kao noć u kojoj Uzvišeni Allah određuje ljudske sudbine, ljudske živote i njihovu nafaku, a u nekim hadisima se spominje da u ovoj noći Allah dž.š. prašta ljudima grijehe. U Kur'anu se ova noć spominje u poglavlju Ad-Duhan (Dim) u kojoj Allah dž.š. kaže da je to blagoslovljena noć u kojoj Bog određuje sve svoje odredbe. Lejletu-l-berat znači oslobađanje, čišćenje. Allah dž.š. u toj noći oslobađa od grijeha veliki broj ljudi.

 

Ova mubarek noć ima više imena, noć polovine ša'bana, noć oprosta, noć oslobođenja, noć izlaganja djela, noć rasporeda i odluke. Po časnome hadisu, naziv ove noći je “Nisfuš-Ša‘ban”, što znači polovina mjeseca ša'bana.