Naslovna AKTUELNO Muzej ratnog djetinjstva obilježava 4. rođendan: Za vikend najavljene radionice i ture

Muzej ratnog djetinjstva obilježava 4. rođendan: Za vikend najavljene radionice i ture


Muzej ratnog djetinjstva (MRD) obilježava četvrtu godišnjicu od otvaranja Muzeja sedmicom otvorenih vrata, te je ulaz za sve posjetioce besplatan od 1. do 5. februara.

 

 

 

 

 

Za vikend, 6. i 7. februara, u Muzeju će se održati i niz radionica za djecu različitih uzrasta, ali i vođene ture sa interpretacijom na znakovnom jeziku.

 

 

 

 

 

U četiri godine postojanja Muzej je posjetilo preko 60.000 ljudi, a preko 15.000 djece učestvovalo je u edukativnim aktivnostima.

 

 

 

 

 

Muzej ratnog djetinjstva je za ovo vrijeme u BiH donio nekoliko međunarodnih nagrada, uključujući prestižnu Muzejsku nagradu Vijeća Evrope za 2018. godinu. Osim toga, Muzej je nagrađen i specijalnim priznanjem u okviru izbora za najbolji slavenski muzej, te je bio finalista za godišnju nagradu Evropske muzejske akademije.

 

 

 

 

 

Prethodna godina je i uprkos pandemiji bila uspješna za Muzej ratnog djetinjstva. Poštujući sve propisane mjere zaštite Muzej je ugostio blizu 4.000 posjetilaca, a preko 1.000 djece učestvovalo je u radionicama koje su održane putem interneta.

 

 

 

 

 

Muzej je razvio i novi softver za upravljanje kolekcijom, urađene su studijske fotografije cijele kolekcije, razvijena je i proizvedena oprema za putujuće izložbe, a u saradnji sa Memorijalnim centrom Srebrenica završen je obimni istraživački projekt koji je rezultirao sa oko 70 sati videosvjedočenja ljudi čija je djetinjstva obilježio genocid u Srebrenici.

 

 

 

 

 

U saradnji sa platformom Humans of Amsterdam realizirana je i globalna kampanja #ChildrenAndGenocide koju je putem društvenih mreža vidjelo preko 11 miliona ljudi, a koju su pratile izložbe na centralnim trgovima u Sarajevu i Stockholmu. Muzej je otvorio i svoj prvi ured van BiH, u Kievu, u Ukrajini, gdje istraživači Muzeja rade u nekoliko regija zemlje na dokumentaciji iskustva djece čija djetinjstva je obilježio rat u Istočnoj Ukrajini. Prva izložba u Ukrajini je planirana za juni 2021. godine u Kievu, nakon čega će putovati u još nekoliko gradova.

 

 

 

 

 

“Nažalost, Muzej ratnog djetinjstva je u 2020. godini bio predmet političkog napada Ministarstva kulture i sporta KS u okviru kojeg su mu ukinuta sva sredstva, te iznesene neistine o upravi i poslovanju Muzeja. Stoga je Muzej bio prisiljen tužiti Vladu KS i tadašnjeg ministra kulture za klevetu, što predstavlja jedinstven slučaj na bh. kulturnoj sceni”, navodi se u saopćenju za javnost.

 

 

 

 

 

Podsjećaju i kako je Muzej ratnog djetinjstva 2020. godine uvršten i među 50 najutjecajnijih evropskih muzeja u posljednjih 40 godina u publikaciji vodećih muzejskih eksperata koju je objavio britanski Routledge.

 

 

 

 

 

“Moramo biti zadovoljni kada pogledamo rezultate koje smo ostvarili u 2020. godini, a pogotovo s obzirom na okolnosti u kojima smo radili. Mnogi muzeji u svijetu nisu preživjeli pandemiju, a MRD je, iako izuzetno mlada institucija, i tokom pandemije nastavio rasti i razvijati se. Svjesni smo da će i 2021. godina biti izazovna za cijeli sektor, ali nastavljamo sa većinom naših planova i nadamo se da će se do kraja godine publika u potpunosti vratiti u muzeje“, kaže Jasminko Halilović, osnivač Muzeja ratnog djetinjstva.

 

 

 

 

 

“Naši rezultati su odraz zalaganja izuzetno kvalitetnog tima, ali i doprinosa naših partnera i donatora, te povjerenja naših učesnika i publike. Stoga im, povodom četvrtog rođendana Muzeja, svima izražavam zahvalnost”, zaključuje Halilović.

 

 

 

 

 

Pandemija je imala negativan utjecaj na muzejsku industriju, a Muzeju ratnog djetinjstva donijela je veliki gubitak kada je u novembru 2020. od posljedica Covid-19 virusa preminula istraživačica MRD, Lejla Hairlahović Hušić.

 

 

 

 

 

Muzej je odlučio sačuvati sjećanje na Lejlu tako što će osnovati fond koji će nositi njeno ime, a iz kojeg će se svake godine dodjeljivati grant jednom doktorantu ili doktorantici iz BiH.