Naslovna AKTUELNO Na današnji dan 2012. godine visina snijega mjerila se metrima

Na današnji dan 2012. godine visina snijega mjerila se metrima


Tog 4. februara 2012. godine, nakon što je snijeg počeo padati noć prije, velike snježne padavine okovale su i veći dio Bosne i Hercegovine.

 

Saobraćaj u većini gradova u BiH od ranih jutarnjih sati bio je blokiran, u Sarajevu nisu radili tramvaji, trolejbusi, autobusi…

 

 

Širom BiH građani su ostali zavejani u vozilima i autobusima. Dramatična situacija je bila i u Mostaru te na putevima koji vode u ovaj hercegovački grad.

 

I Mostar, inače poznat po blagoj klimi, tih je dana bio potpuno paralizovan grad. Osim što je snijeg onemogućio kretanje Mostarcima nenaviklim na zimske uslove, brojni su danima bili bez struje i vode.

 

Čak je Neum bio pod snijegom i velikim ledom.

 

U Sarajevu je tog vikenda mjereno 107 cm snijega, a Mostaru 87 cm.

 

 

Najhrabriji su skakali sa kuća u duboki snijeg, roštiljalo se ispred haustora nakon čišćenja snijega, studenti i vojska su izašli na ulice kako bi pomogli, a volonteri su dijelili hranu i čaj.

 

Ovakvo stanje potrajalo je nekoliko dana.

 

U Srbiji je čak u 27 opština bilo proglašeno vanredno stanje. Slično je bilo u Crnoj Gori.

 

U Hrvatskoj, snijeg je zabijelio i obalu. Već 02.02.2012. u noći Dalmaciju su zahvatile padavine.

 

Već ujutro, 03.02. Metković je mjerio 27 cm snijega, Ploče 14 cm, Šibenik 10 cm, i Split 8 cm. Uz snježnu mećavu u Splitu se ujutro mjerilo -5 °C, a u Šibeniku -6 °C. Snijeg je nastavio padati cijelog dana pa je u 19 sati Šibenik mjerio 20 cm snijega, Split i Ploče 14 cm, Zadar 7 cm.

 

Do kraja subote, kiša je opet prešla u snijeg pa je Split uvečer mjerio nevjerovatnih 25 cm snijega, a u Šibeniku je izjednačen rekord iz 1956. godine, 35 centimetara.

 

Oko metar snijeg zatrpalo je Imotski i cijelu okolinu, a najviše snijega palo je u Vrgorcu, čak 112 centimetara.