Naslovna AKTUELNO Na današnji dan počela opsada Sarajeva

Na današnji dan počela opsada Sarajeva

Danas je 5. april – dan kada se zvanično obilježava početak opsade Sarajeva.
Opsada Sarajeva je počela zauzimanjem aerodroma u noći 4. na 5. april 1992 godine, a završila je 29. februara 1996. godine. Sarajevska je opsada sa 1.425 dana jedna od najdužih u historiji čovječanstva.
Za vrijeme opsade prosječno je padalo 329 granata dnevno na grad. Granate su napravile ogromnu štetu svim objektima u gradu (prema izvještajima, do septembra 1993. godine je 35.000 objekata bilo srušeno ili oštećeno).
Ali najveća i nenadoknadiva šteta i vječita tuga za građane Sarajeva su sugrađani koji su tokom opsade ubijeni i ranjeni. Tokom opsade ubijen je 11.541 građanin Sarajeva (od toga 1.601 dijete), a oko 50.000 je lakše i teško ranjenih.
“Današnji dan treba obilježavati dostojanstveno i ponosno, uz pomen i sjećanje na one koji nisu više s nama. Ova opsada je i sve nas koji smo preživjeli obilježila na neki način i svi imamo svoja sjećanja i stavove. Ne treba se prepirati, ubjeđivati, dokazivati – ko želi i hoće, taj sve zna.
Postoje i brojne fotografije i video-zapisi kao svjedoci tog vremena i onoga šta se dešavalo, a i svjedočenja nas preživjelih.
Sarajevo će biti, sve drugo će proći”, poručuju preživjele Sarajlije.